• Посилання скопійовано

Водій за сумісництвом на повний робочий день

Чи може підприємство прийняти на роботу працівника водієм автотранспортних засобів сумісником (зовнішнім) на повний робочий день, а саме 8-годинний робочий день 5 днів на тиждень?

Частиною 2 ст. 21 КЗпП працівнику надається право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Відповідно до ст. 102-1 КЗпП сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця - фізичної особи.

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Звертаємо увагу, що скасовано норму, згідно з якою умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій визначаються Кабінетом Міністрів України.

Водночас, це не виключає можливість встановлення обмеження щодо сумісництва для окремих категорій працівників (наприклад, Законом "Про запобігання корупції"). Також, виходячи зі змісту ч. 2 ст. 21 КЗпП, обмеження щодо сумісництва можуть передбачатися  законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Тож, це тільки питання часу - скасування існуючих обмежень тривалості роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, який не  може перевищувати чотирьох годин на  день  і  повного  робочого  дня  у вихідний  день, встановлені п. 2 Постанови №245.  Але поки що загальна  тривалість роботи за сумісництвом працівника державного підприємства протягом місяця не повинна перевищувати  половини  місячної  норми робочого часу.

Таким чином, приватне підприємство може прийняти працівника водієм за сумісництвом і на повний робочий день, тобто, на 8 годин п’ять днів на тиждень, якщо тільки його основне місце роботи не є державним підприємством, і це не буде порушенням. Оскільки сумісництво - виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи за трудовим договором у вільний від основної роботи час у того ж чи іншого роботодавця. 

Нагадаємо, що нормальна тривалість робочого часу водіїв не повинна перевищувати 40 годин на тиждень (п. 2.2 Положення № 340).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»