• Посилання скопійовано

ФОП одночасно найманий працівник: чи буде подвійна виплата декретних?

ФОП одночасно є найманим працівником КП. ФОП сплачувала ЄСВ за себе як за ФОПа, окрім того, ЄСВ сплачував роботодавець, як за найманого працівника. Для оформлення декретної відпустки прийшло два листи непрацездатності: один для ФОПа, інший для КП. ФСС відмовив у наданні декретних як ФОПу. Як отримати декретні? Як оскаржити відповідь ФСС?

Відповідно до ст. 30 Закону №1105 матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначаються та надаються за основним місцем роботи (діяльності).

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) та за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому КМУ.

Водночас, згідно з ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ ФОП, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

При цьому, такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Тобто ФОП може самостійно визначити базу нарахування та відповідно розмір єдиного внеску (не більше максимальної величини бази нарахування та не менше розміру мінімального страхового внеску) лише за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску.

А от за ті місяці, в яких роботодавцем було сплачено внесок у розмірі не меншому за мінімальний добровільна сплата ЄСВ для ФОП чинним законодавством не передбачена.

Аналогічного висновку прийшли і податківці (див. ІПК від 01.11.2021 р. № 4138/ІПК/99-00-04-03-03-06).

Таким чином, у ситуації, що розглядається, отримана відповідь від ФСС: «Відповідно до змін, внесених до ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", ФОП, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, відповідно виплату по декретній відпустці мають з одного місця працевлаштування» є правомірною, оскільки ФОП не повинен був проводити, паралельно з роботодавцем, добровільну сплату ЄСВ за себе, а скористатися встановленою законом пільгою. Тож, отримати допомогу з двох місць одночасно не вдасться.

Проте, скільки ФОП сплачував ЄСВ за себе, такі суми можна вважати помилково сплаченими. А помилково сплачені суми внеску можуть бути:

  • зараховані в рахунок майбутніх платежів ЄСВ;
  • повернуті платнику за відповідною заявою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»