• Посилання скопійовано

Відпустка при народженні дитини чоловікові на більший період за рішенням керівника

Підприємство хоче додатково до норм існуючого законодавства працівникам - чоловікам надати право на відпустку при народженні дитини тривалістю 4 календарні тижні без можливості поділу на менші періоди з використанням її протягом 1 року з дати народження дитини. Розмір відпускних дорівнюватиме розміру зарплати. Через це постало декілька питань...

Запитання:

  1. Чи можна встановити виплату по даному виду відпустки на рівні окладу, а не середньої зарплати?
  2. Чи можна встановити період відпустки 4 тижні, а не 14 к.дн., як прописано у законодавця?

 

Відповідь:

Відповідно до ст. 77−3 КЗпП та ст. 19−1 Закону про відпустки передбачено одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів), яка надається не пізніше трьох місяців з дня народження дитини, таким працівникам:

1) чоловіку, дружина якого народила дитину;

2) батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;

3) бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Тож відпустка при народженні дитини надається лише одній із перелічених вище категорій осіб.

Таким чином, батько дитини, який отримав відпустку при народженні дитини, має надати, протягом 30 календарних днів з дня виходу в таку відпустку, копії:

  • документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або
  • свідоцтва про народження дитини.

Зауважимо, що така відпустка не поділяється на частини, не накопичується та не підлягає компенсації при звільненні.

Розраховується додаткова відпустка при народженні дитини, як і решта відпусток, окрім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, за Порядком №100.

 

Чи можна встановити період відпустки 4 тижні, а не 14 к.дн., як прописано у законодавця?

Керуючись ч. 1 ст. 9-1 КЗпП підприємство може в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів встановити додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

Причому надання додаткової відпустки на підставі колективного договору є для працівника додатковою пільгою організаційного характеру. 

Однак воно тягне й надання пільги матеріального характеру (оплату часу додаткової відпустки). Отже, надання додаткової відпустки на підставі колективного договору відповідатиме ст. 9-1 КЗпП.

Тож, для цього роботодавець має внести зміни до колективного договору та/або Положення про оплату праці та передбачити запровадження додаткових 16 к. днів додаткової відпустки батькові при народженні дитини до тих, що передбачені законодавством.

Проте скористатися такою відпусткою працівник (батько дитини) має не пізніше трьох місяців з дня народження дитини, а не протягом одного року, без поділу її на частини.

 

Чи можна встановити виплату по даному виду відпустки на рівні окладу, а не середньої зарплати?

Зважаючи на те, що будь-які види відпусток розраховуються за правилами, встановленими Порядком №100, то й оплачувати додаткову відпустку при народженні дитини потрібно за середньою зарплатою, а не за окладом. 

За окладом (чи МЗП) може оплачуватися відпустка в одному випадку, коли у працівника відсутній розрахунковий період або в розрахунковому періоді відсутній заробіток (абз. 3-5 п. 4 Порядку № 100).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»