• Посилання скопійовано

Відпустка без збереження зарплати для догляду за дитиною до 18 років

Працівник має дитину з інвалідністю підгрупи А І групи. Чи можна продовжувати відпустку без збереження зарплати до 18 років? Як правильно оформити догляд і відобразити в Додатку 5 об’єднаної звітності?

Пунктом 3 ст. 25 Закону про відпустки передбачено надання відпустки без збереження заробітної плати матері або іншим особам, зазначеним у ч. 3 ст. 18 та ч. 1 ст. 19 цього Закону, в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, а в разі якщо, зокрема,  дитині встановлено категорію "дитина з інвалідністю підгрупи А" - до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку.

Таким чином, надавати працівнику відпустку без збереження зарплати роботодавець може на строк, зазначений у медичному висновку (довідки за формою №080/о) про те, що дитині встановлена категорія «дитина з інвалідністю підгрупи А» і вона не досягла 18 років. Форма довідки затверджена наказом МОЗ від 04.12.2001 р. № 482

Крім того, працівник має написати заяву про надання йому відпустки без збереження зарплати для догляду за дитиною з інвалідністю І групи підкатегорії А з зазначенням терміну. І вже на підставі заяви працівника та наданої довідки роботодавець видає відповідний наказ. Перервати таку відпустку працівник може у будь-який час та вийти на роботу.

Відпустка без збереження зарплати для догляду за дитиною до 18 років не відображається у Додатку 5 Об’єднаної звітності. Така відпустка знайде своє відображення лише у Додатку 1 Об’єднаної звітності в графі 13 «кількість календарних днів без збереження зарплати».

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»