• Посилання скопійовано

Нарахування лікарняних, якщо відпрацьовано менше 6 місяців

Працівника прийнято на роботу 15.04.2022 р. З 23.06.2022 р. і до сьогодні він на лікарняному. За рахунок підприємства лікарняні оплатили. Первинний лікарняний виписали на 5 днів, інші є продовженням (по 5 днів). На сьогодні вже є лікарняні у статусі "Готовий до сплати". Чи повинна в період розрахунку потрапляти зарплата за квітень та травень? Які види виплат враховувати при розрахунку лікарняних?

Розрахунковий період

Для визначення сукупного доходу звернемось до п. 3 Порядку №1266, яким визначено, що середньоденна заробітна плата обчислюється із нарахованої у розрахунковому періоді заробітної плати, на яку нарахований ЄСВ. 

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 19 Закону №1105 та п. 29 Порядку № 1266 застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності - виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше 12 календарних місяців за останнім основним місцем роботи, розрахунковий період визначається за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа) (п. 26 Порядку № 1266).

Таким чином, в зазначеній ситуації, розрахунковим періодом для обчислення суми лікарняного працівнику буде травень місяць. Тому, якщо роботодавцем було розраховано суму лікарняного працівнику із зарплати за квітень та травень, то потрібно зробити перерахунок. Розрахована середня буде сталою на весь період хвороби працівника за одним страховим випадком, тобто перераховувати її з кожним продовженням е-лікарняного не потрібно. 

 

Виплати, які враховуються при розрахунку лікарняних

Всі виплати, що входять до фонду оплати праці: основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, на які нараховуються ЄСВ. Всі ці виплати включаються до розрахунку у тому місяці, у якому їх було нараховано. І оскільки ці виплати включаються в розрахунок лікарняних, відповідно і дні, на які припадають дані виплати, включаються у розрахунковий період. 

Звертаємо увагу, що з розрахункового періоду виключатимуться тільки дні, невідпрацьовані з поважних причин, вичерпний перелік яких зазначено в п. 3 Порядку №1266.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»