• Посилання скопійовано

Звільнення працівника, якщо ФОП за кордоном

ФОП 2 група на ЄП у лютому виїхав за кордон. Працівники з 15 лютого у відпустці без збереження зарплати. Рахунки за прострочений кредит арештовані. Наразі працівник хоче звільнитись. Як його звільнити, якщо ФОП за кордоном? Чи може ФОП в касу покласти власні кошти, а через касу видати компенсацію відпустки? Які наслідки невиплати компенсації відпустки?

Чи може ФОП, перебуваючи за кордоном, внести гроші в касу для розрахунку при звільненні?

Зважаючи на те, що підприємець, на момент розрахунку з працівником, перебуває за кордоном, то він фізично не може внести кошти в касу. А оскільки на рахунки накладено арешт, провести остаточний розрахунок з працівником безготівковим розрахунком теж неможливо.

 

Альтернатива 

Не звільняти працівника. Нехай у працівника місце роботи у підприємця буде основним місцем роботи, на якому він перебуватиме у відпустці за власний рахунок на час воєнного стану (та до дня його припинення або скасування) (ст. 12 Закону  2136), або трудовий договір буде призупинено (ст. 13 Закону №2136). В обох випадках працівник має написати заяву, а роботодавець - видати наказ. 

У разі якщо працівник знайшов роботу, він може влаштуватися на інше підприємство/ФОП за сумісництвом на повний робочий день. Детальніше про це ми писали тут

Або штраф. Про це далі.

 

Наслідки невиплати за дні невикористаної відпустки 

У ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від роботодавця  провадиться в день звільнення.

Згідно зі ст. 117 КЗпП, в разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП, при відсутності спору про їх розмір роботодавець повинен виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум роботодавець повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

Тобто, виплати звільненим працівникам середнього заробітку будуть провадитися за весь час затримки остаточного розрахунку до дня фактичного розрахунку. 

Крім того, за недотримання зазначених вимог законодавства до фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю, застосовуються фінансові санкції, передбачені абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП, у розмірі мінімальної заробітної плати. Також за вказані порушення передбачена адміністративна відповідальність за ст. 41 КпАП, що тягнуть за собою накладення штрафу на громадян — суб'єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 нмдг (510 — 1700 грн). 

Але якщо місце роботи у підприємця знаходиться у зоні бойових дій та у разі спору підприємець зможе це довести, то середню зарплату можна не нараховувати. Про це свого часу зазначалося у постанові Верховного суду України від 11.11.2015 р. у справі № 6-2159цс15.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»