• Посилання скопійовано

Звільнення у вихідний день під час дії воєнного стану

Чи можна звільняти найманого працівника вихідним днем (неділя) під час дії воєнного стану? В ТОВ 6-денний робочий тиждень

Чинне трудове законодавство не містить заборони щодо звільнення працівників у вихідний або святковий день. Але є деякі моменти.

При звільненні працівника має бути дотримана:

  • ст. 116 КЗпП стосовно проведення остаточного розрахунку в день звільнення;
  • ст. 47 КЗпП, щодо видачі копії наказу про звільнення та внесення за бажанням працівника належного запису про звільнення до паперової трудової книжки.  

Згідно з пп. 2.27 Інструкції №58 днем звільнення вважається останній день роботи.

У ситуації, що розглядається, неділя не є робочим днем ані працівника, ані роботодавця (у підприємства 6-денний робочий тиждень), тому провести звільнення днем, який не є робочим днем працівника не можна! Оскільки бухгалтер не зможе в цей день провести остаточні виплати працівнику. В даному випадку, доречно звільнити працівника в суботу (або інший робочий день), дотримуючись вищезазначених норм КЗпП. Жодних винятків щодо звільнення працівників під час дії воєнного стану немає.

Якби працівник працював за графіком і неділя була б для нього вихідним днем, проте робочим для підприємства, згідно графіку роботи, тоді працівника можна було б звільнити, не порушуючи законодавство, та дотримуючись при цьому ст. 116 КЗпП, де зокрема зазначено, що якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»