• Посилання скопійовано

Відпустка по вагітності та пологах та компенсація за невикористану відпустку

Працівниця, яка йде у відпустку по вагітності та пологах (при цьому вона не звільняється) хоче отримати компенсацію за невикористану відпустку. Чи законною буде така виплата? В якому випадку працівниці можна виплатити компенсацію?

В якому випадку працівниці можна виплатити компенсацію?

Згідно із ст. 2 Закону про відпустки замінити всю відпустку працівнику грошовою компенсацію не можна. 

За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні (ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки). 

Тобто грошову компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки можна виплатити тільки після того, як працівник використає 24 календарних дні щорічної відпустки за відпрацьований рік або одночасно з виплатою відпускних за 24 календарних дні щорічної відпустки, яка здійснюється до його виходу у відпустку. 

Також є випадки, коли працівнику роботодавець повинен виплатити компенсацію відпускних в обов’язковому порядку.

Тож, грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи роботодавець виплачує тільки у разі звільнення працівника (ст. 24 Закону про відпустки).

Також компенсація виплачується при переведенні працівника на інше підприємство (ч. 3 ст. 24 Закону про відпустки) та у разі смерті працівника (ч. 6 ст. 24 Закону про відпустки).

 

Працівниця, яка йде у відпустку по вагітності та пологах (не звільняється), хоче отримати компенсацію за невикористану відпустку. Чи законною буде така виплата? 

Ні, виплачувати компенсацію за невикористану відпустку без звільнення чи без обов’язкового перебування працівниці 24 календарних дні у такій відпустці буде порушенням законодавства.

Отже, працівниця, щоб отримати відпускні, повинна написати заяву на основну щорічну відпустку на 24 календарних дні, а за решту днів, якщо відпустка більшої тривалості, вона може отримати компенсацію. 

Скористатися своїм правом на відпустку працівниця може перед лікарняним по вагітності та пологам або до чи після відпустки для догляду за дитиною до 3-х років. 

Звертаємо увагу, якщо працівниця скористається основною щорічною відпусткою перед відпусткою для догляду за дитиною до 3-х років, то остання відпустка не буде продовжена на дні щорічної відпустки. Стати до роботи доведеться наступного дня після того як дитині виповниться три роки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»