• Посилання скопійовано

Відпустка за Законом №2136 та розподілення за місяцями

Чи включаються до розрахунку відпускних з 24.05.2022 р. вихідні та святкові дні? Чи розподіляти за місяцями нараховані лікарняні та відпускні, наприклад, в червні за червень-липень - окремо за місяцями?

Чи включаються до розрахунуц відпускних з 24.05.2022 р. вихідні та святкові дні? 

Насамперед зауважимо, що на час війни Закон №2136  вніс корективи з 24 березня 2022 р., а не 24 травня 2022 р. зокрема, до ст. 53 щодо тривалості роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів. 

Детально про те, враховувати чи ні, вихідні та святкові дні, передбачені за ст. 73 КЗпП ми писали тут.

 

Чи розподіляти за місяцями нараховані лікарняні та відпускні, наприклад, в червні за червень-липень, окремо за місяцями?

Відпускні

Згідно з пп. 1.6.1 Інструкції №5, якщо відпустка припадає не на один календарний місяць, а на кілька, суму відпускних слід розподілити пропорційно до часу, що припадає на дні відпустки відповідного місяця.

Відповідно до п. 1 розділу ІV Наказу №773 суми, нараховані за дні щорічних відпусток, відображають в реквізиті 17 «Загальна сума нарахованої заробітної плати (нарахованого доходу) (усього з початку звітного місяця)»  Додатку 1 об’єднаної звітності із зазначенням відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці, з кодом типу нарахувань 10. А суми, що припадають на дні відпустки в наступних місяцях, включаються до поля наступних місяців і відображаються в окремих рядках за першим рядком з кодом типу нарахувань 10.

Теж стосується і ЄСВ, якщо період відпустки охоплює не один календарний місяць, то ЄСВ нараховують окремо за кожен місяць, на який припадає відпустка. Максимальну величину під час нарахування ЄСВ на суму оплати щорічної відпустки, період якої становить понад місяць, застосовують теж окремо за кожен місяць (п. 2 розділу ІV Інструкції № 449). 

Таким чином, перехідні відпускні відображають наперед, тобто у місяці, в якому відбувається їх нарахування та виплата, тому у Додатку 1 (у місяці нарахування!) об’єднаної звітності потрібно сформувати стільки рядків, на скільки місяців припадає щорічна відпустка працівника.

Тож, враховуючи ситуацію зазначену в запитанні, відпускні нараховані у червні, які є перехідними на липень, потрібно відобразити в Додатку 1 об’єднаної звітності за червень ІІ кварталу з розподіленням за двома рядками:

  • в першому – зазначають суму відпускних за частину днів червня (графи 16 та 17) та суму ЄСВ (графа 20) нараховану на цю частину відпускних;
  • у другому – зазначають суму відпускних за частину днів липня (графи 16 та 17) та суму ЄСВ (графа 20) нараховану на липневу частину відпускних. 

При цьому у графі 10 обох рядків зазначають місяць та рік, на який припадає період відпустки.

 

Лікарняні

Нараховані лікарняні працівникові відображають у Додатку 1 об'єднаної звітності у тому місяці, в якому роботодавець їх фактично нарахував у бухгалтерському обліку. Iз зазначенням у графі 8 коду застрахованої особи «29» — якщо хворів працівник, якому ЄСВ на дохід нараховується за ставкою 22%, або «36» — якщо хворів працівник з інвалідністю та якому ЄСВ на дохід нараховується за ставкою 8,41%.

Суму лікарняних відображають у Додатку 1 об’єднаної звітності окремо від інших виплат із розбиттям за місяцями, на дні яких припадає період тимчасової непрацездатності та за які нараховано лікарняні. У графі 10 зазначають місяць та рік, на який припадає період тимчасової непрацездатності, а у графі 12 — кількість календарних днів тимчасової непрацездатності, які припали на місяць, уточнений у графі 10. Iнші графи, де відображені лікарняні за рядками, заповнюють в загальному порядку.

Звертаємо увагу, що графу 14 (кількість календарних днів у трудових відносинах) за рядком зі сумою лікарняних заповнюють лише тоді, коли зарплата у звітному місяці працівникові не нараховувалася. Якщо зарплата працівникові нараховувалася, то графа 14 заповнюються в рядку, в якому відображається нарахована заробітна плата.

Що стосується ЄСВ на суму нарахованих лікарняних, тут діє аналогічний принцип як і у відпускних. Тобто якщо період тимчасової непрацездатності охоплює не один календарний місяць, то ЄСВ нараховують окремо за кожен місяць, на який припадає лікарняний. Максимальну величину під час нарахування ЄСВ на суму тимчасової непрацездатності, період якої становить понад місяць, застосовують теж окремо за кожен місяць (п. 2 розділу ІV Інструкції № 449). 

Таким чином, враховуючи ситуацію зазначену в запитанні, лікарняні нараховані у червні, які є перехідними на липень, потрібно відобразити в Додатку 1 об’єднаної звітності за червень ІІ кварталу з розподіленням за двома рядками:

  • в першому – зазначають суму лікарняних за частину днів червня (графи 16 та 17) та суму ЄСВ (графа 20) нараховану на цю частину лікарняних;
  • у другому – зазначають суму лікарняних за частину днів липня (графи 16 та 17) та суму ЄСВ (графа 20) нараховану на липневу частину лікарняних. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»