• Посилання скопійовано

Директор-засновник сумісник/основний: зміни

Директор-засновник із сумісника стає основним працівником. Як перевести директора з сумісника на основного працівника? Чи можливе переведення, щоб не виплачувати компенсацію? Запис в ТК про сумісництво, повідомлення про прийняття в ДПС? Чи треба нові протоколи засновників з нотаріальним посвідченням та повідомленням держреєстратора?

Відповідно до ст. 21 КЗпП, працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором чи угодою сторін.

Тобто працівники мають право, крім укладання трудового договору за основним місцем роботи, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

Отже, заміна основного місця роботи на сумісництво і навпаки — це не зміна місця роботи як такого та не зміна посадових обов’язків. Тож це не те питання, яке можна вирішити наказом про переведення.

Якщо працівник залишається працювати на тій самій посаді, на тому самому підприємстві, переведення у розумінні ст. 32 КЗпП не може бути застосовано. Тому такого працівника доцільно звільнити з посади за сумісництвом та прийняти на основне місце роботи за новим трудовим договором. 

Таким чином, директор має написати дві заяви: одну на звільнення з місця роботи за сумісництвом, а другу – про прийняття на основне місце роботи. Під ці заяви видаються відповідні накази та укладається новий трудовий договір.

Подавати повідомлення про прийняття на роботу керівника з 5 березня 2020 року не потрібно. Інформація про звільнення/прийняття директора відобразиться тільки в Додатку 5 об'єднаної звітності, де працівника потрібно відобразити двома рядками (якщо зміна місця роботи відбулася в межах одного кварталу) за категорією особи у графі 7 – «2 - сумісник» з датою закінчення трудових відносин, а другим рядком - прийняття цього ж працівника на роботу за категорією особи у графі 7 – «1 - наймані працівники за основним місцем роботи» з датою початку трудових відносин. 

При цьому у підприємства за місцем роботи директора за сумісництвом виникає обов’язок щодо проведення остаточного розрахунку при звільненні (ст. 116 КЗпП).

Запис у ТК при роботі за сумісництвом вноситься роботодавцем за основним місцем робити і тільки за бажанням працівника (п. 2.14 Інструкції №58) і тільки після звільнення цього працівника з неосновного місця роботи.  Підставою є копії наказів про прийняття та звільнення), видані роботодавцем за неосновним місцем роботи. Потім тільки вноситься запис до паперової ТК про прийняття на роботу за основним місцем та повертається йому на руки, оскільки обов’язку зберігати ТК у роботодавця з 10.06.2021 р. немає. 

Подавати інформацію до ЄДР, в даному випадку, де директором і був засновник, не потрібно, оскільки зміни керівника не відбулося, просто відбулася зміна місця роботи, а посада та право підпису залишилися. Проте, у протоколі даний факт потрібно зафіксувати.

Існує і інша позиція, про можливість переведення директора з сумісника на основне місце роботи, про це ми писали тут. Звісно, при переведенні не потрібно буде проводити компенсацію. Зміни в ЄДР також не проводяться, зміни до протоколу вносяться. При цьому не забуваємо, що при виборі переведення доведеться доводити правильність своїх дій при перевірці (після їх відновлення).

Тож, якої позиції притримуватися, вирішувати роботодавцю. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»