• Посилання скопійовано

Простій «заднім числом»: як діяти?

Через сильні бойові дії підприємство не працювало, працівники не виходили на роботу. Про це їх було повідомлено телефоном, накази не видавалися. Наразі один працівник звільняється і хоче, щоб йому за півтора місяці, які він не працював, впровадили простій «заднім числом». Що робити в даній ситуації?

Держпраці у Черкаській області  зазначила, що працівників, які не з'являються на роботі внаслідок обставин, пов'язаних з бойовими діями, доцільно відмічати умовним позначенням «І» - інші причини неявок. Адже це обумовлено необхідністю збереження життя та здоров'я таких працівників та їх сімей і вважається як відсутність на роботі з поважних причин. Якщо не було оголошено простою, за працівниками зберігаються робоче місце та посада. А простій, в даній ситуації, через безперервне ведення бойових дій, оголошено не було. Взагалі, оформлений наказ «заднім числом» є сфабрикованим.

Держпраці в зазначеному роз’ясненні зазначає, та й Законом №2136 не заборонено, у разі якщо підприємство не може функціонувати через бойові дії, то працівникам можна оголосити простій. Але простій слід буде оплатити в розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП). Простій протягом повного робочого дня (зміни) у табелі відображають літерним кодом «П» з кількістю годин простою (повна тривалість робочого дня/зміни).

Тож, якщо у роботодавця є кошти, то в такий спосіб він зможе трохи матеріально підтримати своїх працівників.

Зазначимо, що час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. Це означає, що час простою не з вини працівника, оплачений з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого працівнику розряду (окладу), враховується для надання йому щорічної відпустки. Відповідно і днів компенсації при звільненні. Але при розрахунку компенсації дні, коли працівнику було оголошено простій (2/3 тарифної ставки) виключається з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку №100). І виплати за цей період також виключаються з розрахунку.

Також, роботодавець починаючи з 24 березня 2022 р. може скористатися нормами ст. 13 Закону №2136 та призупинити дію трудового договору з ініціативи роботодавця. Про це ми писали тут.

Таким чином, роботодавець, за бажанням, може по 23 березня 2022 р. включно видати наказ на простій, а з 24 березня 2022 р. призупинити дію трудових договорів. Нагадуємо, що це рішення – виключно в компетенції керівника підприємства.

Звертаємо увагу, що за період призупинення дії трудового договору стаж не нараховується, оскільки ЄСВ не сплачується. Тож права на дні щорічної відпустки у працівників не буде, як і права на їх компенсацію при звільненні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»