• Посилання скопійовано

Оформлення закордонного відрядження засновнику для доставки гуманітарної допомоги

Засновник домовився про доставку гуманітарної допомоги для українців у Словаччину. Водії роз’їхалися, їхати має засновник. Дізналися, що на митниці треба надати наказ про прийом водія, про закріплення автомобіля та наказ/повідомлення про відрядження. Потрібно приймати засновника водієм. Чи можна наказом відправити його у закордонне відрядження та закріпити автомобіль на час відрядження?

В зазначеному випадку, щоб засновник міг виїхати з гуманітарною допомогою для українців за кордон, його потрібно оформити на роботу за строковим трудовим договором на період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника. Це передбачено абз. 2 п. 2 ст. 2 Закону № 2136.

Тобто ця норма надає право роботодавцю приймати нових працівників за строковими трудовими договорами на період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника, незалежно від причин його відсутності. При цьому трудові відносини з тимчасово відсутнім працівником не припиняються.

Для оформлення за строковим трудовим договором засновник має написати заяву на підставі якої роботодавець видає наказ та направляє повідомлення про прийняття на роботу до податкової. Після оформлення працівника його потрібно почати табелювати з першого робочого дня, нараховувати зарплату, нараховувати/сплачувати ЄСВ, утримувати/перераховувати до бюджету ПДФО та ВЗ, та відображати цю інформацію в об’єднаній звітності.

Обов’язково оформляється наказ про закріплення автомобіля. У разі якщо за автомобілем за яким буде закріплений засновник, вже закріплений водій, то в наказі доцільно зафіксувати порядок використання його водіями, прописавши в наказі пункт, наприклад: «На період тимчасової відсутності водія ПІБ автомобіль (марка), 2015 року випуску, кузов № … закріпити за водієм ПІБ».

Для направлення працівника (засновника) у відрядження видається наказ з обов’язковим зазначенням закріпленого за ним автомобіля та його номером.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»