• Посилання скопійовано

Доведення страхового стажу

Чи повинен роботодавець співставляти показники форми №ОК-7 (Додатка 9) із записами у ТК під час обчислення страхового стажу для оплати лікарняних і враховувати лише ті періоди, які співпали? А при враховуванні до страхового стажу періоду, протягом якого були сплачені страхові внески, але відсутні записи у ТК, доведеться збирати документи про трудову діяльність працівника?

Ситуація:

За даними форми №ОК-7 у період з лютого по квітень 2011 року працівникові нараховувався дохід та сплачувались страхові внески. Зі слів працівника, у період з лютого по квітень 2011 року він працював за договором ЦПХ. Записи у трудовій книжці за цей період відсутні. 

Також у трудовій книжці є записи про трудову діяльність у період з 17.11.16 по 23.03.18 рр. і далі записи поновлюються лише з 04.07.18 р., а ось за даними Держреєстру видно, що у період з березня по червень 2018 року працівникові нараховувався дохід та сплачувались страхові внески. Зі слів працівника, період з березня по червень 2018 року працював за сумісництвом. 

Копія договору ЦПХ/наказу про прийняття на роботу за сумісництвом або інший документ, що підтверджував би трудові відносини або роботу за договором ЦПХ, у працівника відсутні.

 

Відповідь:

Для визначення страхового стажу знадобляться відомості з Реєстру застрахованих осіб, що надаються відповідно до Положення №10-1: форма №ОК-5, форма №ОК-7, дані про трудовий та страховий стаж (додаток 9). 

Страховий стаж з 01.01.2011 р. визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження – у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше (ч. 2 ст. 21 Закону №1105). 

 

Робота за ЦПХ

Робота за договорами ЦПХ почала включатися до страхового стажу для розрахунку лікарняних лише починаючи з 1 січня 2016 р., протягом яких особа не підлягала страхуванню за Законом №1105, але нею або роботодавцем за неї сплачено ЄСВ. Такі  зміни було внесено в жовтні 2017 року в ст. 21 Закону №1105.

До цієї дати сума сплачених страхових внесків не враховується до страхового стажу для призначення виплат з тимчасової втрати працездатності. 

Таким чином, виходячи із ситуації, період з лютого по квітень 2011 року роботи працівника за договором ЦПХ, за який роботодавцем сплачувались страхові внески, що підтверджено даними форми №ОК-7, потрібно виключати з загального страхового стажу при звірці його з трудовою книжкою. 

Зазначимо, що у трудовій книжці запис про виконання роботи за договорами ЦПХ не робиться, тому що це цивільні відносини.

 

Робота за сумісництвом

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві.

Звертаємо увагу, що запис до трудової книжки відомостей про роботу за сумісництвом провадиться за бажанням працівника власником або уповноваженим ним органом за місцем основної роботи (абз. 7 п. 2.14 Інструкції № 58).

Тож, запис в трудовій книжці може бути відсутній.

У ситуації, що розглядається, вказано, що працівник у період з березня по червень 2018 року працював за сумісництвом, тож виходить основного місяця роботи в цей період в нього не було, оскільки взагалі відсутній запис за цей період в трудовій книжці.

Разом з тим, підприємство не має права вимагати від зовнішнього сумісника підтвердження наявності основного місця роботи, як не має права відмовити працівникові в прийнятті на роботу за сумісництвом у зв’язку з відсутністю в нього інформації про наявність у працівника основного місця роботи. Це підтверджується листами Мінсоцполітики в листі від 25.05.2015 р. №198/06/186-15 та від 14.04.2017 р. №8185/0/2-17/13.

Тож, вважаємо, що період з березня по червень 2018 року, роботи працівника за сумісництвом  можна включасти до страхового стажу для призначення виплат з тимчасової втрати працездатності, так як роботодавцем було сплачено страхові внески. 

При цьому у страховий стаж зараховується повний місяць — зa умови, що за цей місяць сплачений ЄСВ, а відомості про застраховану особу внесені до Держреєстру.

Якщо сума сплачених зa відповідний місяць страхових внeсків менше мінімального страхового внеску, цeй період зараховується дo страхового стажу для лікарняних пpопорційно сумі сплаченого ЄСВ (згідно ч. З cт. 21 Закону № 1105).  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»