• Посилання скопійовано

Компенсація після року карантину

Працівники підприємства 12 місяців були у відпустці за власний рахунок (карантин). Наразі звільняється працівник. Як розрахувати компенсацію відпустки (приклад)?

За загальним правилом для виплати компенсації за невикористані відпустки береться заробіток за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати такої компенсації (п. 2 Порядку №100).

Якщо в розрахунковому періоді немає доходу і відпрацьованих днів, для розрахунку компенсації при звільненні працівнику потрібно скористатися абзацами 3-5 п. 4 Порядку №100. Відповідно до яких, у разі відсутності в розрахунковому періоді заробітної плати, середня розраховується з  установленого в трудовому договорі  тарифної  ставки, посадового (місячного) окладу. У випадку, якщо оклад є меншим за МЗП, то розрахунок слід проводити з МЗП. Ця ж норма застосовується і при розрахунку компенсації, якщо протягом розрахункового періоду працівник перебував у відпустці за власний період на час карантину.

Час, коли працівник фактично не працював (перебував у відпустці без збереження зарплати) і йому не виплачувалася зарплата але зберігалося робоче місце, включається до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку він має право на дні щорічної відпустки (п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Тобто, у страховий стаж, що надає право на щорічну відпустку, включається час фактичної роботи (у тому числі на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надається відпустка без збереження заробітної плати.

 

Приклад. На момент звільнення 02.02.2022 р. оклад працівника становить 7000,00 грн. Протягом розрахункового періоду з лютого 2021 по січень 2022 р. працівник перебував у відпустці за власний період на час карантину. Компенсації підлягає 10 к.днів за 2020 р. та 24 к.дні за 2021 р.

  • 1. Розрахунок сумарного заробітку: 84000,00 грн (7000,00 грн х 12 міс.);
  • 2. Кількість календарних днів у розрахунковому періоді за виключенням святкових (неробочих) днів: 354 (365-11);
  • 3. Середня зарплата: 237,29 грн (84000,00 грн : 354);
  • 4. Сума компенсації: 8067,86 грн (237,29 грн х 34).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»