• Посилання скопійовано

Оплата роботодавцем всіх днів непрацездатності за е-лікарняним

Чи буде порушенням та як карається проведення е-лікарняного листка, який більше 5-ти днів, за рахунок підприємства, не подаючи заяву-розрахунок на різницю днів на відшкодування до ФСС?

Відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону №1105, оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця. А починаючи з шостого дня непрацездатності - за рахунок коштів ФСС.

Також і за е-лікарняними роботодавці здійснюють оплату перших п’яти днів. Після призначення допомоги за е-лікарняним комісією із соцстрахування протягом 5 робочих днів до ФСС подається заява-розрахунок (п. 2 Порядку №12).

Можливість оплати листка непрацездатності починаючи з 6 дня самим роботодавцем Законом №1105 не передбачена. 

Тож, якщо роботодавець планує повністю оплатити е-лікарняний власними коштами, то дане рішення потрібно комісії (уповноваженому) із соціального страхування зафіксувати в протоколі.

Відповідальності за оплату лікарняного власними коштами без звернення за відшкодуванням до ФСС законодавством не передбачено. Також не передбачено законодавством отримання в подальшому відшкодування роботодавцем від ФСС  виплаченого матеріального забезпечення працівнику за рахунок власних коштів. 

Отже, штрафи на відповідальних осіб накладаються лише у разу неправомірного отримання від ФСС коштів та нецільового їх використання за ч. 1 ст. 165-5 КпАП.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»