• Посилання скопійовано

Відрядження сумісника-новачка

Працівник прийнятий на роботу 20 серпня за сумісництвом на 0,25 ставки посадового окладу 2500 грн по 2 години на день. З 27 вересня по 30 вересня його відправляють у відрядження. Як здійснити розрахунок денної заробітної плати та середньоденної заробітної плати (у відряджені працівник працює 8 годин)?

Період перебування новачка працівника сумісника у відрядженні оплачується в звичайному порядку.

Відповідно до ст. 121 КЗпП працівникам, якi направляються у службове вiдрядження, оплата виконаної роботи провадиться вiдповiдно до умов, визначених трудовим колективним договором, i розмiр такої оплати працi не може бути нижчим вiд середнього заробiтку, що зберiгається за такими працiвниками на всi робочi днi у вiдрядженнi за графiком, установленим за мiсцем постiйної роботи.

Отже, дні відрядження мають оплачуватися відповідно до умов роботи працівника. 

І так, відряджені працівники мають право на:

  • відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку з службовими відрядженнями;
  • виплату добових за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення;
  • збереження протягом усього часу відрядження місця роботи (посади).

Отже, щоб розрахувати суму, яку належить виплатити працівнику за час відрядження, необхідно розрахувати і порівняти дві величини:

1) середньоденну зарплату;

2) денну заробітну плату, розраховану виходячи з тарифної ставки (окладу) працівника, за місяць, у якому він перебував у відрядженні.

Тому, якщо колективним договором обумовлена така оплата праці працівникам, і який не містить інших особливостей щодо оплати праці, то при розрахунку середньої заробітної плати потрібно користуватися Порядкам № 100.

Відповідно до п. 2 Порядку № 100 середня заробітна плата для розрахунку відрядження обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана відповідна виплата. 

Пунктом 3 Порядку № 100 передбачені виплати, які включаються при обчисленні середньої заробітної плати це основна заробітна плата: доплати, надбавки, премії, які мають постійний характер тощо.  

При обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження не враховуються компенсаційні виплати на відрядження (пп. «в» п. 4 Порядку № 100).

Проте у випадку з працівником, який перебуває в трудових відносинах з роботодавцем менше двох календарних місяців, середню зарплату розраховують виходячи з виплат за фактично відпрацьований час (абз. 3 п. 2 Порядку №100).

До денного заробiтку працiвника, який має порiвнюватися iз середньоденним, включаються всi елементи заробiтної плати, яку працiвник одержує згiдно з умовами трудового, колективного договору в мiсяцi, в якому його направляють у вiдрядження: оклад, доплати, надбавки, премiї, iндексацiя тощо. 

Оскiльки розраховується денний заробiток працiвника в мiсяцi, в якому його направляють у вiдрядження, то i визначають його за загальними правилами, а саме: нараховану в цьому мiсяцi заробiтну плату (оклад, надбавки, премiї) дiлять на вiдпрацьованi днi.

Тож, у зазначеному випадку розрахунковий період для визначення середньоденного заробітку з метою оплати часу перебування у відрядженні є період з 20 по 27 вересня 2021 року (тобто фактично відпрацьовані дні вересня 2021 року).

Денний заробіток потрібно розрахувати виходячи із зарплати працівника та кількості робочих днів за нормою робочого часу в місяці перебування у відрядженні, тобто у вересні. При цьому розрахунок необхідно здійснювати виходячи з повністю відпрацьованого місяця.

Отже, розрахувавши та порівнявши дві величини необхідно вибрати більшу і на її підставі розрахувати суму оплати часу відрядження.

Звертаємо увагу, що у разі роботи на умовах неповного робочого часу (роботи за сумісництвом) перепрацьовані години не вважаються понаднормовими та оплачуються в одинарному розмірі (абз. 2 п. 16 Постанова Пленуму ВСУ від 24.12.99 р. № 13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці»).

Тож, оскільки робочий час працівника, направленого у відрядження, обліковують на підставі наказу керівника, то саме у наказі про направлення працівника у відрядження роботодавець має вказати, що працівник-сумісник працюватиме у відрядженні повний робочий день, а фактично відпрацьований у відрядженні час підлягає оплаті.

Приклад. Працівник прийнятий на роботу 20 серпня за сумісництвом на 0,25 посадового окладу 2500 грн по 2 години на день. З 27 по 30 вересня його направляють у відрядження, де він працюватиме по 8 годин.

У цьому випадку розрахунковим періодом для визначення середньоденного заробітку з метою оплати часу перебування у відрядженні — з 27 по 30 вересня 2021 року є фактично відпрацьовані дні серпня та вересня 2021 року.

Кількість робочих днів у розрахунковому періоді — 25 (у серпні — 7, бо 24 серпня святковий, у вересні — 18). 

Зарплата нарахована в розрахунковому періоді складає — 833,33 грн (2500,00 грн : 21 р.д. міс. х 7 р.д.відпр. - за серпень) та 2045,45 грн (2500,00 грн : 22 р.д.міс. х 18 р.д.відпр. - за вересень).

1. Розрахунок денного заробітку у вересні 2021 року складає:

2500,00 грн : 22 р.д. = 113,64 грн

2. Розрахунок середньоденної зарплати виходячи з виплат за фактично відпрацьований час в розрахунковому періоді:

2 878,78 грн : 25 р.д. =  115,15 грн

3. Порівнявши денну заробітну плату (113,64 грн) та середньоденну (115,15 грн) бачимо, що середньоденна є більшою із двох величин, тому дні перебування працівника у відрядженні потрібно оплатити виходячи з його розміру: 

345,45 грн (115,15 грн х 3 дні відрядження).

4. Перепрацьовані години сумісником у відрядженні не є понаднормовими, тому оплачуються в одинарному розмірі. Для цього потрібно визначити зарплату за одну годину, яка складає 57,58 грн (якщо 115,15 грн це за 2 год, то 57,58 грн - за 1 год). кількість перепрацьованих годин за 3 дні відрядження складають - 18 год. (по 6 годин за кожен день відрядження). 

Доплата за перепрацьовані години у відрядженні складає -1 036,44 грн (57, 58 грн х18 год).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202446
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202421
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024364
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202429
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024391