• Посилання скопійовано

Чи включати для розрахунку компенсації дні хвороби, коли не має лікарняних листів?

Працівник хворів з 01.03.2021 р. по 17.08.2021 р. Приніс лише один паперовий лікарняний з 01.03 по 16.03.2021 р., який підприємство оплатило. З 17.03.21 р. були довідки, які працівник не замінив на оригінали листків непрацездатності. 31.08.2021 р. звільнився за власним бажанням. Чи включати для розрахунку компенсації період його хвороби, коли немає лікарняних листів?

Відповідно до ст. 31 Закону №1105, підставою для призначення (виплати) допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Довідки, що видаються в медустановах, виконують лише одну функцію лікарняного листа — підтверджують факт лікування, тобто наявність поважної причини відсутності на роботі.

Після отримання бланків листків непрацездатності довідка підлягає обміну на листок непрацездатності в закладі охорони здоров’я з урахуванням вимог п. 2.2 та п.2.9 Інструкції №455.

Аналогічну думку Управління Держпраці у Рівненській області зазначає у своєму роз’ясненні.

У випадку, якщо з працівником, який звільняється, немає можливості провести остаточний розрахунок  через необміняні довідки, це не позбавляє працівника права на оплату листка непрацездатності після їх обміну.

Також зазначимо, що роботодавець не мав оплачувати первинний паперовий лікарняний, оскільки довідки є продовженням одного страхового випадку.

Фонд у своєму роз’ясненні зазначає, що включення до заяви-розрахунку лише первинного лікарняного листка без зазначення листків непрацездатності, які були видані як продовження первинного, та за якими призначено допомогу від Фонду, є порушенням порядку використання страхових коштів.

При цьому, кожен листок непрацездатності вважається окремою підставою для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності незалежно від того, є він первинним, чи виданим як продовження первинного.

Отже, під час оформлення заяви-розрахунку роботодавець має вносити дані за кожним з листків непрацездатності працівника, які підтверджують страховий випадок, в окремі рядки.

Таким чином, правильним буде повернути кошти до Фонду рахунком підприємства, а після зібрання всіх оригіналів листів непрацездатності, подати ще раз до Фонду заяву-розрахунок, але вже правильно оформлену.

Розрахунок суми відпускних здійснюється за Порядком №100. При цьому потрібно зважати на виплати, які включаються та не включаються при розрахунку середньої зарплати.

Крім того, абз. 6 п. 2 Порядку №100 передбачено, що час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.

Таким чином, до розрахункового періоду дні, коли працівник був відсутній на роботі внаслідок лікарняного, при розрахунку відпускних:

  • включатиметься дні за лікарняним, оплачені за листком непрацездатності;
  • не включатимуться дні, які підтверджені довідкою.

Отже, оскільки період з 17.03.2021 р. по 17.08.2021 р., за який видані довідки, як підтвердження факту непрацездатності, за працівником не зберігався заробіток, то дні за довідкою участі у кількості днів, які беруть участь у розрахунку середньої зарплати виключатимуться із розрахункового періоду.

А після обміну працівником, якого вже звільнено, довідок на листки непрацездаткості та надання їх на підприємство, потрібно провести нарахування та виплату лікарняних в повному обсязі. Інакше підприємство не матиме підстав для нарахування та виплати лікарняних. У такому випадку й оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності працівнику підприємство мало нарахувати і виплатити вже після обміну всіх довідок, а не відразу.

Крім того, після обміну довідок на належним чином оформлені лікарняні листки стаж і кількість календарних днів щорічної відпустки, що підлягають компенсації, слід перерахувати.

Таким чином, виплата лікарняних після дати звільнення працівника не порушує вимог ст. 116 КЗпП, але виплатити нараховані лікарняні підприємство зобов’язане буде в найближчий після нарахування день для виплати заробітної плати, а допомогу з Фонду — після надходження грошей на рахунок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»