• Посилання скопійовано

Утримання аліментів з компенсації за невикористану відпустку

Працівника, який є платником аліментів, було прийнято на роботу 01.07.2020 р., а звільняється він 18.08.2021 р. Протягом періоду роботи відпустку не використав. Як утримати аліменти з компенсації за невикористану відпустку?

Відповідно до ст. 24 Закону про відпустки, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

А ось чи потрібно утримувати з такої компенсації аліменти, чи ні, давайте розберемося:

У пп. 5 п. 1 Переліку №146 зазначено, що утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, зокрема, із заробітної плати, що зберігається під час відпустки, а також з одержуваної при звільненні компенсації за невикористану протягом кількох років відпустку.

Крім того, пп. 2 п. 12 Переліку №146 передбачено, що утримання аліментів не провадиться з компенсації працівникові за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа при звільненні одержує компенсацію за відпустку, не використану протягом кількох років.

Як бачимо, аліменти можуть як утримуватися з нарахованої компенсації, так і ні. Все залежить від того, за який робочий рік виплачується така компенсація.

За загальним правилом, відлік робочого року розпочинають із дня укладення трудового договору (ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки).

Тобто, якщо компенсація при звільненні виплачується за дні невикористаної відпустки останнього робочого року, в якому він звільняється, то аліменти з такої суми не утримуються. У разі виплати грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки за робочий рік, який передує звільненню, чи кілька таких років, утримання аліментів проводиться в загальному порядку.

Із зазначеної ситуації виходить, що першим робочим роком працівника є період з 01.07.2020 р. по 30.06.2021 р., відлік другого року починається з 01.07.2021 р. та закінчується днем звільнення 18.08.2021 р. Таким чином, із суми компенсації за кількість календарних днів за робочий рік з 01.07.2020 р., по 30.06.2021 р. (за 24 к.днів чи за ту кількість днів щорічної відпустки, яка надається на підприємстві за рік) - потрібно утримати аліменти, а от із суми компенсації за кількість календарних днів за період 01.07.2021 р. по 18.08.2021 р. (за 3 к.дні) - аліменти не утримуються.

Нагадаємо, що  утримання аліментів провадиться з суми нарахованого доходу після утримання з нього необхідних податків (ПДФО та ВЗ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»