• Посилання скопійовано

Квартальна премія: чи перераховувати відпускні?

Чи потрібно здійснювати перерахунок відпускних, якщо після їх виплати була нарахована квартальна премія за період, що є розрахунковим для цих відпускних?

У абз. 3 п. 3 Порядку №100 зазначено, що премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої заробітної плати включаються шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. 

Така частина визначається діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати. 

Отже, під час врахування квартальних премій при обчисленні середньої зарплати для оплати за час відпусток потрібно вирахувати відпрацьовані дні працівником, незважаючи на те, що відпускні рахуються в календарних днях. 

Тобто, для врахування квартальних премій потрібно поділити суму премії на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у кварталі, за який вона нарахована, отриманий результат перемножити на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у кожному місяці такого кварталу, які входять до розрахункового періоду! 

Таким чином, якщо були нараховані та виплачені відпускні, а потім нарахували квартальну премію за місяці, які увійшли до розрахункового періоду, то роботодавцю потрібно перерахувати середню зарплату, донарахувати працівнику відпускні, сплатити з них податки та доплатити такі відпускні працівнику.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»