• Посилання скопійовано

Організація роботи машиніста-екскаваторника

Як правильно організувати облік робочого часу для двох машиністів, які працюватимуть на одному екскаваторі? Робота в іншому місті, на яку машиністи направляються у відрядження. Там він працює з пн-сб по 10 годин, нд – вихідний. Оплату здійснювати у вигляді окладу?

При здійсненні будівництва важливим етапом робіт є організація роботи. На підприємстві можна застосовувати різні форми оплати праці: відрядну, погодинну чи за місячними окладами. 

Із запитання випливає, що на одному екскаваторі працюватиме два машиніста, оскільки за графіком роботи пн-сб по 10 годин, на одного машиніста лягає велике навантаження та порушується 40-годинний робочий тиждень. Тому для організації роботи таких працівників потрібно застосовувати підсумований облік робочого часу зі зручним для підприємства обліковим періодом: місяць, квартал, пів року чи рік. 

Підсумований облік робочого часу запроваджується на підприємствах із цілодобовим режимом роботи або коли неможливо дотриматися щоденної чи щотижневої тривалості роботи.

Робота за підсумованим обліком робочого часу здійснюється за графіками роботи. 

Як відомо, надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік. Для цього роботодавець повинен вести облік надурочних робіт для кожного працівника (ст. 65 КЗпП). Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається (ч. 4 ст. 106 КЗпП).

Головна вимога – тривалість роботи відповідно до графіків роботи (змінності) не повинна перевищувати нормального числа робочих годин за обліковий період (ст. 61 КЗпП).

У разі встановлення на підприємстві окремим працівникам підсумованого обліку робочого часу в колективному договорі та/або правилах внутрішнього трудового розпорядку слід зазначити, зокрема:

  • 1. підрозділ, перелік посад, для яких встановлюється підсумований облік робочого часу;
  • 2. обліковий період і порядок визначення норми робочого часу за обліковий період. Крім того, зазначається робочий час і години роботи у святкові, неробочі і вихідні дні, години відпочинку;
  • 3. порядок оплати праці (оплата роботи в нічний час (у разі відпрацювання), у святкові, неробочі і вихідні дні, оплата надурочних годин).

Законодавством не визначено до якої форми оплати праці може застосовуватися підсумований облік робочого часу, тому роботу машиністів можна оплачувати і за місячним посадовим окладом (тарифною ставкою).

Оскільки оклад машиністам встановлюється за фактично відпрацьовані дні за графіком, то за повністю відпрацьовані дні за графіком роботи, наприклад, 15/15, машиністи отримають зароблений оклад, незважаючи на норму тривалості робочого часу у відпрацьованому місяці. Затверджена норма робочого часу має значення лише для визначення надурочних годин за обліковий період, загальна кількість яких визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом і нормою годин за цей період. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»