• Посилання скопійовано

Зміни в організаційній структурі та часткова ліквідація: як провести індексацію?

На підприємстві останнє підвищення посадових окладів по підприємству відбулося у вересні 2020 року. З 01.03.2021 р. проведено зміни в організаційній структурі та наказом по підприємству ліквідовані деякі структурні підрозділи з робочими місцями та посадами та створені нові структурні підрозділи згідно з новим штатним розписом. Як визначити базовий місяць для розрахунку індексації в нижчевказаних ситуаціях?

Ситуації:

Як правильно визначити базовий місяць для нарахування індексації в наведених ситуаціях:

1) Працівник був провідним бухгалтером, а став провідним бухгалтером з обліку основних засобів у тому ж відділі, або був провідним інженером у старому відділі, а став - провідним інженером у новоствореному відділі, був старшим майстром з обслуговування мереж в одному відділі, а став старшим майстром у іншому відділі;

2) В структурі відділу створено сектор, введена посада начальника сектора, на цю посаду переведено працівника із зменшенням посадового окладу, інші робітники переміщені з відділу до сектору без змін окладів та посад;

3) Ліквідовано 2 служби з 4 відділами та створена одна нова служба з 4 новими відділами. До нових відділів переміщені старі посади без змін окладів та введена одна нова посада;

4) Створена нова посада - провідний інженер комплектування обладнання з посадовим окладом 10 000 грн. Якщо працівника переведено на новостворену посаду з іншої, при цьому підвищення окладів не відбулося, то якій місяць вважати базовим для цієї посади, та чи потрібно нараховувати індексацію?

5) З метою визначення базового місяця для індексації однакові посади в різних підрозділах враховуються різними посадами чи кількістю штатних одиниць за однією посадою? При переведенні з відділу до відділу на ту ж посаду з тим же окладом - це вважається створенням нової посади і базовий місяць як для нової? Наприклад, провідний інженер у відділі договорів, провідний інженер у відділі інженерних споруд та провідний інженер у відділі майнових відносин з однаковими окладами, але з відмінними посадовими обов’язками – це різні посади чи три штатних одиниці однієї посади? 

 

Відповідь:

Щоб правильно проіндексувати зарплату, потрібно правильно визначити базовий місяць, тобто місяць, від якого розпочинати обчислення індексації. Для цього потрібно скористатись основними правилами, передбаченими Порядком №1078, які допоможуть правильно визначитися з базовим місяцем. Основними правилами, що регулюють процес проведення індексації, є:

1) місяць підвищення тарифних ставок (окладів), значення ІСЦ у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1 або 100%. Подальша індексація здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення окладів (абз. 1 та 2 п. 5 Порядку №1078). Тобто, місяць підвищення окладу завжди є базовим місяцем для проведення індексації зарплати. Проте, коли настане право на індексацію зарплати, а також яким буде коефіцієнт поточної індексації, залежить від розміру приросту ІСЦ;

2) для переведених/новоприйнятих працівників обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник (п. 10-2 Порядку №1078).

Для працівників, переведених на іншу посаду (роботу), передбачені особливі вимоги при індексації зарплати. Так, для працівників, зокрема, переведених в іншу організацію, на іншу роботу в тій же організації, обчислення ІСЦ для проведення індексації проводиться з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник (п. 10-2 Порядку №1078). Тобто потрібно орієнтуватися на місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою.

Звертаємо увагу, що для переведених працівників Порядком №1078 не передбачено збереження фіксованої індексації, яку вони отримували на попередній роботі (посаді). Тобто якщо працівник до переведення мав право на індексацію-різницю (фіксовану індексацію), то після переведення він втрачає право на неї. Такий працівник матиме право тільки на поточну індексацію зарплати. А базовим для нього буде місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою. 

Водночас, конкретне рішення із цього питання може прийматися підприємством самостійно в колективному договорі. Адже згідно з абз. 12 п. 5 Порядку №1078, працівникам підприємств і організацій, що перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку зі зростанням рівня інфляції здійснюють у порядку, встановленому в колективних договорах, але не нижче норм, передбачених Законом про індексацію, і положень Порядку №1078. Тобто, «покращуючі» особливості й умови проведення індексації зарплати можуть установлюватися госпрозрахунковими підприємствами в колективних договорах або інших документах, що регламентують оплату праці працівників.

Причому не має значення, яка сума індексації була за попередньою посадою. При переведенні жодних порівняльних розрахунків з метою визначення частки індексації (якщо це спеціально не обумовлено в колективному або іншому локальному документі про оплату праці) не проводиться.

А тепер враховуючи вищезазначене, розглянемо кожну ситуацію окремо.

 

1)  Працівник був провідним бухгалтером, а став провідним бухгалтером з обліку основних засобів у тому ж відділі, або був провідним інженером у старому відділі, а став провідним інженером у новоствореному відділі, був старшим майстром з обслуговування мереж в одному відділі - став старшим майстром у іншому відділі.

Для працівників, яких переведено в інший відділ на тому ж підприємстві у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці у разі продовження такими працівниками роботи на займаній посаді, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник.

Тобто, при переміщені працівників з відділу до відділу без змін окладів та посад, базовий місяць не зміниться. Те ж стосується працівників, у яких змінилася назва посади. Базовий місяць зміниться лише після підвищення посадових окладів за займаною посадою.

 

2) У структурі відділу створено сектор, введена посада начальника сектора, на цю посаду переведено працівника із зменшенням посадового окладу, інші робітники переміщені з відділу до сектору без змін окладів та посад

Для нової посади (начальника сектора), на яку перевели працівника, при індексації зарплати базовим місяцем буде місяць останнього підвищення окладу за новою посадою. Тобто орієнтиром для нарахування поточної індексації буде місяць створення нової посади (її введення до штатного розпису). Причому не має значення, яка сума індексації була за попередньою посадою. При переведенні жодних порівняльних розрахунків з метою визначення «долі» індексації (якщо це спеціально не обумовлено в колективному або іншому локальному документі про оплату праці) не проводиться. При цьому менший розмір посадового окладу не впливає на визначення базового місяця для індексації зарплати.

Для інших робітників переміщених з відділу в сектор без змін окладів та посад - базовий місяць не зміниться.

 

3) Ліквідовано 2 служби з 4 відділами та створено одну нову службу з 4 новими відділами. До нових відділів переміщені старі посади без змін окладів та введено одну нову посаду

Для працівників, яких переведено на тому ж підприємстві у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці та у разі продовження такими працівниками тієї ж роботи, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник. Тобто, для переміщених працівників, по суті, змінилася лише назва служби, оклади та посади не змінилися, відповідно базовий місяць не змінюється. Він зміниться лише у випадку підвищення посадових окладів за посадами, які займають працівники.

А ось для новоствореної посади - базовий місяць для проведення індексації буде місяць створення нової посади (її введення в штатний розпис).

 

4) Створена нова посада - провідний інженер комплектування обладнання з посадовим окладом 10 000 грн. Якщо працівника переведено на новостворену посаду з іншої, при цьому підвищення окладів не відбулося, то який місяць вважати базовим для цієї посади, та чи потрібно нараховувати індексацію?

 

При переведенні працівника на новостворену посаду, базовим місяцем буде місяць створення посади, обчислення ІСЦ для проведення індексації повинне здійснюватися з наступного після створення посади місяця. Аналогічна думка міститься у листі Мінсоцполітики від 14.06.2016 р. №263/10/136-16. Тобто базовим місяцем для працівника буде місяць створення нової посади (її введення в штатний розпис). Проте, коли настане право на індексацію зарплати, а також яким буде коефіцієнт поточної індексації, залежить від розміру приросту ІСЦ.

 

5) З метою визначення базового місяця для індексації однакові посади в різних підрозділах враховуються різними посадами чи кількістю штатних одиниць за однією посадою? При переведенні з відділу до відділу на ту ж посаду з тим же окладом це вважається створенням нової посади і базовий місяць як для нової? Наприклад, провідний інженер у відділі договорів, провідний інженер у відділі інженерних споруд та провідний інженер у відділі майнових відносин з однаковими окладами, але з відмінними посадовими обов’язками – це різні посади чи три штатних одиниці однієї посади? 

Працівникам, які обіймають однакові посади, установлюють різні або одинакові оклади. При цьому вони можуть виконувати різні посадові обов’язки, що відрізняється за складністю, та які зафіксовані у трудовому договорі чи посадовій інструкції. Тому в даній ситуації - провідний інженер - це три штатні одиниці однієї посади, просто працівники, які займають дані посади працюють в різних відділах.

Таким чином, якщо до штатного розпису вводять (до вже існуючих) ідентичну посаду з таким же окладом, тобто коли відбувається збільшення кількості штатних одиниць однойменної посади з однаковими окладами, то базовим місяцем для індексації зарплати буде місяць останнього підвищення окладу за такою посадою. 

А при переведенні працівника з відділу до відділу на ту ж посаду з тим же окладом, не є створенням нової посади та приводом для зміни базового місяця. У цьому випадку базовий місяць для проведення індексації за даною посадою не зміниться. Базовий місяць зміниться після підвищення окладів працівникам, за посадами які вони займають.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»