• Посилання скопійовано

При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, провадиться в день звільнення

Чи можна виплатити компенсацію за невикористану відпістку за два тижні до звільнення за власним бажанням (з відпрацюванням двох тижнів)?

Відповідно до ст. 24 Закону про відпустки, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Статтею 116 КЗпП також передбачено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Таким чином, оскільки вищезазначеною статею КЗпП прямо визначено, що повний розрахунок, належних працівникові сум має бути здійснений саме в день звільнення (тобто не зазначено, наприклад, «не пізнише» або «до» дня звільнення), то вся сума розрахункових, зокрема, і компенсація за невикористану відпустку, повинна бути виплачена в день, коли припиняються трудові відносини – день звільнення, якщо працівник перебував в цей день на робочому місці.

Якщо ж він в день звільнення не працював – належні суми (разом із компенсацією за невикористану відпустку)  мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про остаточний розрахунок.

Зауважимо також, що факт відпрацювання двох тижнів перед звільненням ніяк не впливає на порядок розрахунку працівника при звільненні. Відповідно до ст. 38 КЗпП, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. Якщо підприємство не заперечує, то зазначені два тижні перед звільненням працівник може і не відпрацьовувати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»