• Посилання скопійовано

Запис до трудової книжки про сумісництво

Як внести запис до трудової книжки про роботу за сумісництвом?

В першу чергу звернімося до Інструкції №58 та розглянемо, що саме зазначається про записи до трудової книжки про сумісництво.

В пункті 1.1  Інструкції №58 йдеться про те, що на осіб, які  працюють  за  сумісництвом,  трудові  книжки  ведуться тільки за місцем основної роботи.

Робота за  сумісництвом,  яка   оформлена   в   установленому порядку,  в  трудовій книжці зазначається окремим порядком.  Запис відомостей про роботу  за  сумісництвом  провадиться  за  бажанням працівника власником або уповноваженим ним органом (п. 2.14 Інструкції №58).

Отже, ключовими моментами із заповнення трудової книжки працівникам, які працюють за сумісництвом є:

1. Трудова книжка ведеться за основним місцем працівника;

2. Запис вноситься лише за бажанням працівника;

3. Запис про сумісництво вносять окремим рядком.

А тепер зазначимо, про те, що не написано в Інструкції, а саме про практику виконання.

Підставами для запису, частіше всього використовують: 

  • довідки, що містять необхідну інформацію;
  • витяги та засвідчені копії наказів із роботи за сумісництвом про прийняття та звільнення.

В нормативних документах не зазначається про строк, у який роботодавець повинен внести запис про роботу за сумісництвом. 

Не заборонено роботодавцю за бажанням працівника внести запис як про роботу за сумісництвом, яка щойно завершилась, так і про роботу, яка була у попередній період.

Та, записи про роботу за сумісництвом, як показує практика, уносять, частіше після звільнення працівника з роботи за сумісництвом. Хоча й не заборонено унести запис до трудової книжки про роботу за сумісництвом під час роботи на основному місці роботи. 

А ось як саме вносити запис до трудової книжки про роботу за сумісництвом у Інструкції №58 не зазначено. 

Пропонуємо свої варіанти у прикладі 1 та прикладі 2. При цьому можуть бути і інші інтерпретації, оскільки в Інструкції №58 не зазначено чітко тексту, що саме слід писати у такому випадку в трудовій книжці.

 

Приклад 1. Працівник працює на підприємстві ТОВ «Апельсинка» за основним місцем роботи з 2016 року. У січні 2021 року влаштовується на роботу за сумісництвом на посаду інспектора кадрів у ТОВ «Тюльпанчик». І надає на ТОВ «Апельсинка» копію  наказу про прийняття на роботу у ТОВ «Тюльпанчик» для унесення запису до трудової книжки.

Запис буде таким:

  • у графі 8 «Номер запису» слід зазначити порядковий новий запису;
  • у графі 3  зазначається інформація «Прийнятий 21.01.2021 р. до ТОВ «Тюльпанчик» на посаду інспектора з кадрів за сумісництвом»;
  • у графі 4  уноситься запис «Копія наказу ТОВ «Тюльпанчик» від 10.01.2021 р. №25-к».

 

Приклад 2. Працівник працює на підприємстві ТОВ «Мандаринка» за основним місцем роботи з 2016 року. У січні 2021 року надає на ТОВ «Мандаринка» копії  наказів про звільнення та прийняття на роботу у ТОВ «Цибулькін», де він працював за сумісництвом, для унесення запису до трудової книжки.

 

Запис буде таким:

  • у графі 8 «Номер запису» слід зазначити порядковий новий запису;
  • у графі 3  зазначається інформація «З  01.01.2020 р. до 03.03.2021 р. працював у ТОВ «Цибулькін» на посаді інспектора з кадрів за сумісництвом»;
  • у графі 4  уноситься запис «Копії наказів ТОВ «Цибулькін» від 31.12.2019 р. №233-к та від 02.03.2021 р. №54-к».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»