• Посилання скопійовано

Розрахунок компенсації за невикористану відпустку при звільненні, якщо у працівника відсутній розрахунковий період

Працівника прийнято на роботу 28.01.2021р., а звільнено 23.02.2021р. Оклад працівника складає 10 000 грн. Компенсувати потрібно 2 дні невикористаної відпустки. Як розрахувати суму компенсації?

У загальному випадку розрахунковий період — 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки (незалежно від її виду) або виплаті компенсації. Якщо трудові відносини менше року, розрахунковий період — фактична кількість повністю відпрацьованих календарних місяців,  тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається  відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку (п. 2 Порядку №100).

Якщо вищезазначена  вимога не виконується, то у працівника взагалі відсутній розрахунковий період. Середня заробітна  плата в такому разі  обчислюється  відповідно  до абзаців 3 - 5 пп. 4 Порядку №100.

Абз. 3 – абз. 5 п. 4 Порядку №100 визначено, що якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середня заробітна плата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку. У разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу, розрахунок проводиться з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору.

Якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, то її нарахування здійснюється шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду.

Таким чином, для розрахунку компенсації  оклад (мінзарплату) множимо на 12 (місяців) і ділимо на кількість календарних днів, за вирахуванням святкових і неробочих днів, у 12-місячному розрахунковому періоді, що передує місяцю початку відпустки (виплати компенсації)( лютий 2020 – січень 2021). Оскільки оклад за умовами запитання вище за розмір мінзарплати, то розрахунок здійснюємо виходячи з розміру окладу (тарифної ставки).

Отже, середньоденна зарплата дорівнює:

 10 000 х 12 : ( 366 к.д. -  11 к.д.) = 338,03 грн/к.д.

Відповідно загальна сума компенсації за невикористану відпустку (2 к.д.) складає 676,06 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»