• Посилання скопійовано

Розподіл річної премії при розрахунку відпускних

Чи вважається час перебування працівника у відрядженні фактично відпрацьованим часом при розподілі річної премії на місяці розрахункового періоду при розрахунку відпускних або компенсації відпустки згідно з Порядком №100?

Відповідно до п. 3 Порядку №100, при обчисленні середньої заробітної плати для оплати за час відпусток або компенсації за невикористані відпустки включаються:

  • всі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у п. 4 цього Порядку;
  • виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, служ-бового відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Отже, відрядженням вважається поїздка працівника на певний період за розпорядженням керівника підприємства, за час перебування, в якому працівнику нараховується середня зарплата.

Як зазначено у абз. 3 п. 3 Порядку №100, премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої заробітної плати включаються шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. 

Така частина визначається діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати. 

Отже, під час врахування річних премій при обчисленні середньої зарплати для оплати за час відпусток/компенсації потрібно буде також вираховувати відпрацьовані дні працівником, незважаючи на те, що відпускні рахуються в календарних днях. 

Тобто, для врахування річних премій потрібно поділити суму премії на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у році, за який вона нарахована, отриманий результат перемножити на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у кожному місяці такого року, які входять до розрахункового періоду.

Таким чином, при розрахунку середньої зарплати для відпустки/компенсації річні премії розподіляються пропорційно місяцям за які вони нараховані, включаючи і місяць перебування працівника у відрядженні, оскільки у місяці, в якому працівник перебував у відрядженні є також фактично відпрацьований час.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»