• Посилання скопійовано

Включення річної премії до відпускних

Як включати річну премію за 2019 рік, яка виплачена в травні 2020 року працівникам, які йдуть у відпустку з 28 грудня 2020 року, тобто після змін, внесених до Порядку №100?

Як відомо, Кабмін Постановою від 10.12.2020 р. №1213, вніс зміни до Порядку №100. Початок застосування нових правил починається з 12 грудня 2020 р., тобто з дати опублікування Постанови №1213 в "Урядовому кур'єрі" № 243 від 12.12.2020 р. Ці правила слід почати застосовувати і до розрахунку середньої зарплати.

Раніше порядок врахування премій та винагород був різним і залежав від періоду, за який ці виплати нараховані. 

Але згадку про винагороду за результатами праці за рік («13-ту зарплату», як її часто називали), з Порядку №100 взагалі прибрали. Так само, як і прибрали вимогу при розрахунку середньої зарплати враховувати тільки нараховану премію в поточному році за попередній рік. Натомість, зазначили новий  й дуже специфічний підхід до врахування премій та інших багатомісячних виплат. 

Як зазначено у абз. 3 п. 3 Порядку №100, премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої заробітної плати включаються шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. 

Така частина визначається діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати. 

Отже, під час врахування річних премій при обчисленні середньої зарплати для оплати за час відпусток потрібно буде також вираховувати відпрацьовані дні працівником, незважаючи на те, що відпускні рахуються в календарних днях. 

Тобто, для врахування річних премій потрібно поділити суму премії на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у році, за який вона нарахована, отриманий результат перемножити на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у кожному місяці такого року, які входять до розрахункового періоду! 

Таким чином, на нашу думку, якщо премія нарахована у травні 2020 року за 2019 рік, при розрахунковому періоді грудень 2019 року - листопад 2020 року – то до розрахунку середньої потрапить лише частина  нарахованої премії, що припала на грудень 2019. 

Зважаючи на нещодавно внесені зміни до Порядку, залишається чекати на офіційні роз’яснення від Мінекономіки або Держпраці щодо правильності застосування його норм, оскільки думки можуть різнитися.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»