• Посилання скопійовано

Засновник - голова громадської організації без зарплати

Неприбуткова організація веде діяльність в частині закупівель товарів та отримала гранти. На зборах протоколом призначили засновника головою Громадської Організації та поклали виконувати функції керівника - голови ГО без (оформлення в штат) отримання зарплати. Чи правильно це, якщо ведеться діяльність?

Частиною 3 ст. 65 ГКУ визначено, що для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства.

Відповідно до ст. 1 Закону про оплату праці, заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівнику за виконану ним роботу. Розмір зарплати залежить від складності й умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

При цьому, відповідно до ст. 3 Закону про оплату праці, мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може проводитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).

Таким чином, заробітна плата директора підприємства, з яким укладено трудовий договір, не може бути нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати.

ДФС у Закарпатській області у роз’ясненні зазначає, що у разі, якщо засновник громадської організації приймає рішення виконувати обов’язки директора без нарахування заробітної плати (на громадських засадах) та за умови, що таке підприємство не веде господарської діяльності, він має право прийняти рішення не нараховувати собі заробітну плату і, відповідно, не нараховувати та не сплачувати ЄСВ, та не подавати обов’язкову звітність. Але, якщо в громадській організації є наймані працівники, то на їхню заробітну плату потрібно нараховувати ЄСВ та подавати звіти.

Таким чином, засновник громадської організації-директор на громадських засадах може не отримувати заробітну плату, якщо це не є його основним місцем роботи, а метою організації не є отримання прибутку.

Щоденне керівництво поточною діяльністю громадською організацією на думку податківців відповідає поняттю трудової функції, що, своєю чергою, вимагає встановлення трудових відносин і оплати праці.

Якщо, скажімо, внести відповідне положення до статуту організації про виконання обов'язків на громадських засадах та прописати, що посада голови громадської організації є виборною, а функції, які виконуватиме посадова особа, є нерегулярними (наприклад, через наявність основного місця роботи чи інші обгрунтовані причини).

Можливо за таких умов податківці не визнають в керуванні громадською організацією засновником  на громадських засадах трудових функцій.

Враховуючи неоднозначність ситуації, разимо звернутися до ДПС та отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»