• Посилання скопійовано

Як виплатити декретні, якщо жінка продовжує працювати?

Чи обов'язково оформляти декретну відпустку та проводити відповідні виплати директору ТОВ, який одночасно є і його власником, якщо вона офіційно в декрет не збирається? На що в подальшому може вплинути таке неоформлення?

Згідно з ч. 1 ст. 25 Закону №1105, допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 – до пологів та 90 – після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 31 Закону №1105, підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Саме з дати настання страхового випадку у застрахованої особи виникає право на зазначену допомогу. 

Скористатися своїм правом на відпустку по вагітності та пологам або продовжувати працювати ще деякий час застрахована особа (директор, яка збирається в декрет) вирішує особисто. 

У випадку, якщо директор забажає все ж таки в подальшому піти у таку відпустку, то допомога по вагітності та пологах може бути призначена комісією із соціального страхування підприємства лише за дні фактичної відпустки по вагітності та пологах.

У даному випадку підтвердженням того, що директор працював протягом відпустки по вагітності і пологам буде належним чином оформлений табель обліку робочого часу, нарахована заробітна плата, відповідно нарахований/перерахований ЄСВ та утримані/перераховані податки (ПДФО та ВЗ) та своєчасні подані звіти.  

У разі непроведення (відмови) роботодавцем виплати допомоги по вагітності та пологах працівник має право на підставі статей 55, 124 Конституції України, статей 232, 238 КЗпП та ст. 17 Закону № 1105  звернутися безпосередньо до суду, подавши відповідну заяву на роботодавця в порядку, визначеному ЦПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»