• Посилання скопійовано

Типові форми зі статистики праці, не зареєстровані в Мін’юсті та не є обов’язковими для виконання

Чи має відображатися утримання військового збору у відомостях №П-6 та П-7? Якщо так, то в якому розділі та в якій графі?

Бухгалтерський облік підприємства повністю залежить від первинних документів, які оформлюються відповідно до Інструкції №88.

Відповідно до пп. 2.7 Інструкції №88, первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади. Документування господарських операцій може здійснюватися із використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов'язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм.

У питаннях обліку заробітної плати використовуються типові первинні документи.  Зазначені форми (зокрема, №П-6 та П-7), затверджені  наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. №489. Проте вони  не зареєстровані в Мін'юсті, не встановлюють правових норм і, відповідно, не є обов'язковими до виконання.

Водночас, відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону про бухоблік, підприємство самостійно розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів.

Таким чином, підприємство має право використовувати типові форми №П-6 та П-7, хоча в своїй структурі вони на сьогодні застарілі. Якщо в частині нарахувань зарплати вони є актуальними, адже Інструкція №5 не змінювалась, то в частині утримань вони мають бути змінені відповідно до діючого податкового законодавства та Закону про ЄСВ. Адже утримань у вигляді окремих внесків до Фонду зайнятості та внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності тощо на сьогодні не існує. Натомість військового збору там немає.

Отже, керуючись нормою Закону про бухоблік, підприємстов може «доопрацювати» типову форму Держкомстату або ж розробити власну форму з урахуванням діючого законодавства (зарплатних нарахувань та утримань), затвердити її та надалі використовувати. Утримання війського збору, звісно, слід додати в графі «Утримано» окремим рядком в таблиці, якщо мова йде про типові форми Держкомстату.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»