• Посилання скопійовано

Не відобразили відпустку по вагітності та пологам в 2010 році: як виправити?

В жовтні 2010 р. працівниця пішла в відпустку по вагітності та пологам, в березні 2011 р. - в відпустку для догляду за дитиною до 3-х років, а в 2014 р. почалася відпустка для догляду за дитиною до 6-ти років – всі три події не було відображено в Звіті з ЄСВ. Як виправити помилки в періодах, якщо в минулих роках були інші форми звітності?

Відразу зазначимо, що перед тим як проводити відображення відпустки по вагітності та пологах за 2010 р. у Звіті з ЄСВ, радимо ретельніше перевірити подану за той період звітність, оскільки дійсно в 2010 р. період такої відпустки окремо в таблиці 5 не відображався. У період з 01.01.2010 р. по 01.08.2011 р., таблиця 5 містила інформацію тільки щодо укладених або розірваних трудових договорів з працівниками (а з 01.01.2011 р. ще й по ЦПД) та зміни в П.І.Б. або ідентифікаційному номері.

Раніше сума допомоги відображалася у Звіті про нараховані внески, перерахування та витрати, пов’язані із загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням з тимчасової втрати працездатності за формою №Ф4-ФСС з ТВП, а саме у таблиці III «Розрахунки по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування» у рядку 14 у загальній сумі витрат страхувальника за звітний період із розшифровкою за періодами: «На початок кварталу» та «За звітний період» із розбиттям за місяцями звітного періоду. Розшифровка даних рядка 14 таблиці III за видами витрат відображалася в таблиці IV «Витрати за рахунок страхових внесків». Так, у рядку 3 таблиці IV «Витрати за рахунок страхових внесків» зазначалася допомога по вагітності та пологах. При цьому в колонці 3 проставлялася кількість календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, у колонці 4 — сума нарахованої допомоги по вагітності та пологах. Сума допомоги відображалася однією сумою в місяці, в якому її було нараховано. Тому такий лікарняний роботодавець не міг не відобразити в Звіті. А от інформація про відпустку по догляду за дитиною до трьох років взагалі не зазначалася.

Таким чином, оскільки в таблиці 5 не було можливості відображати інформацію про відпустки по вагітності та пологах, та відпустки по догляду за дитиною до трьох років, то не має потреби її виправляти, тому що на той час звіт складено правильно.

А вже починаючи з 01.08.2011 р. таблиця 5 давала можливість зазначати інформацію про надання відпустки для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку та надання відпустки по вагітності та пологах.

Якщо роботодавця чи працівника турбує питання щодо зарахування періоду відпустки для догляду за дитиною до трьох років до страхового стажу, який раніше не відображався у звітності, зазначимо.

Частиною 2 ст. 24 Закону №1058 установлено, що страховий стаж після набрання чинності цим Законом обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. І це є період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески.

Згідно з п. 8 ст. 11 Закону №1058 застрахованими особами є особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та/або при народженні дитини, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Страхувальниками цих осіб є органи, які виплачують відповідну допомогу. Сплату страхових внесків (єдиного внеску) за осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, запроваджено з 01.01.2005 р. Тож час догляду за дітьми до трирічного віку, коли виплачувалася допомога по догляду за дітьми до досягнення ними трирічного віку та/або при народженні дитини, зарахують до страхового стажу за даними системи персоніфікованого обліку.

Пунктом 3-1 розділу ХV Закону №1058 передбачено, що до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії за ст. 26 цього Закону включаються, зокрема, період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 01.01.2004 р. по 30.06.2013 р. включно.

Час перебування в неоплачуваній відпустці для догляду за дитиною віком від трьох до шести років, не зараховується до страхового стажу, адже такі особи не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Така відпустка зараховується до стажу як робота за даними трудової книжки, тобто дає право на загальний стаж.

А от не зазначення періоду перебування працівника у відпустці по догляду за дитиною до шести років у таблиці 5 Звіту з ЄСВ, яка почалася у 2014 році потрібно додати.

При виправленні цієї помилки потрібно керуватись нормами Порядку № 435, тобто виправлення проводити за чинною на сьогодні формі Звіту з ЄСВ, але з урахуванням тих правил, які діяли в періоді, в якому її допущено. Звіт формується за той період, за який проводяться виправлення.

Отже, невідображена подія зазначається в таблиці 5 Звіту з ЄСВ з типом «додаткова» з відображенням «забутих» відомостей. В титульному аркуші зазначається перелік таблиць із зазначенням типу форми «додаткова», а саме:

  • одна таблиця 5 подається з відображенням дати початку відпустки по догляду за дитиною до 6-ти років із зазначенням у реквізиті 8 «категорія особи» - «4» та у реквізиті 16 – наказ (номер, від);
  • друга таблиця 5 - з відображенням дати закінчення відпустки по догляду за дитиною до 6-ти років із зазначенням у реквізиті 8 «категорія особи» - «4» та у реквізиті 16 – зазначається наказ (наказ той, що і при початку такої відпустки).

Подаємо готовий звіт до податкової за місцем обліку через систему М.Е.doс.

За допущені помилки в минулих періодах, в частині невідображення періоду відпустки по догляду за дитиною до шести років, Порядком №435 не вбачатиметься як помилка,  оскільки не містить в собі помилку щодо сум нарахованого ЄСВ, тому і штрафи передбачені Законом №2464 не застосовуватимуться. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»