• Посилання скопійовано

Переведення працівників від фізособи - підприємця на підприємство

У фізособи - підприємця є наймані працівники. Чи можна їх звільнити та перевести на підприємство згідно з п. 5 ст. 36 КЗпП відповідно до порядку вчинення такого переведення?

У п. 5 ст. 36 КЗпП зазначається, що підставами припинення трудового договору є переведення працівника за його згодою на інше підприємство, в установу, організацію.

Також переведення на інше підприємство регулюється ст.32 КЗпП, а саме - переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника.

Переведення працівника є традиційно доволі поширеною підставою для звільнення, особливо в державному секторі, з огляду на ряд переваг, серед яких, зокрема, такі:

  • працівникові, запрошеному на роботу в порядку переведення, не може бути відмовлено в укладенні трудового договору (ч. 5 ст. 24 КЗпП);
  • такому працівникові не може бути встановлено випробувальний термін (ч. 3 ст. 26 КЗпП);
  • є можливість збереження стажу, який надає право на щорічну основну відпустку;
  • є можливість за певних обставин, зокрема передбачених колективним договором, на збереження низки інших соціально-побутових пільг.

По суті ініціатором звільнення в порядку переведення майже завжди виступає працівник, відповідно до закону він наче дає свою згоду, а переведення здійснюється за погодженням між роботодавцями.

Та, як бачимо, що в КЗпП мова йде про підприємства, установи та організації, а отже, постає запитання: а чи можна від ФОПа перевести на підприємство працівника?

На нашу думку, це зробити можна, адже головне - це згода та бажання самого працівника й при цьому збереження ряду вищезгаданих гарантій. 

Та й по суті ініціатором звільнення в порядку переведення майже завжди виступає працівник, а не роботодавець.

Але оскільки відсутні офіційні роз’яснення від державних органів щодо такої ситуації, то вважаємо за необхідне звернутися до Мінсоцполітики за роз’ясненням щодо цього запитання. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»