• Посилання скопійовано

Чи потрібно дисконтувати кредит за програмою «5-7-9»?

Підприємство отримало кредит за програмою «5-7-9» (строк погашення одного 2023 рік, другого 2025 рік). Чи треба дисконтувати такий кредит? Чи буде встановлена ставка вважатись ринковою?

Дисконтування — це приведення вартості майбутніх платежів до значення на теперішній момент. Тобто суть дисконтування полягає в тому, що реальна поточна (тобто теперішня) вартість грошових потоків відрізняється від їх номінальної вартості.

Оскільки кредит є довгостроковим, то питання із заборгованістю, яка вона довгострокова чи короткострокова, не виникає.

При цьому, якщо відсотки за позикою (кредитом) встановлено на рівні ринкових, то дисконтувати не треба. Адже фактично теперішня вартість кредиту відповідатиме номінальній.

Якщо ж кредит взято не під ринковий процент (і неважливо, більший він чи менший за ринковий) й при цьому не рятує «суттєвість у 5%», то проводити дисконтування потрібно. Тому найголовніше у такому разі довести, що ставка, під яку взято кредит – є ринковою.

Ставка дисконту згідно з П(С)БО 28 базується на ринковій ставці відсотка (до вирахування податку), що використовується в операціях з аналогічними активами. За відсутності ринкової ставки відсотка ставка дисконту базується на ставці відсотка на можливі позики підприємства або розраховується за методом середньозваженої вартості капіталу підприємства.

Наприклад, податківці у листі ДФС від 18.06.2018 р. №18311/7/99-99-14-03-03-17 під ставкою дисконтування зазначають середню річну облікову ставку рефінансування НБУ.

Проте такий підхід є не зовсім правильним. Підприємство самостійно визначає ставку дисконтування, беручи за основу дані ринку. Тому під ставкою дисконту, як варіант, може бути й середньозважена процентна ставка за міжбанківськими кредитами в національній валюті чи в інвалюті в залежності від валюти заборгованості.

Рекомендуємо орієнтуватися на ставки, які використовуються у кредитних договорах за аналогічними умовами між незалежними сторонами. Хоча слід врахувати термін запозичення, валюту, грошові потоки, кредитні ризики, забезпечення тощо. Адже щодо кожного кредиту своя ставка, все індивідуально, і багато чинників впливають на це.

Зокрема дані про вартість кредитів/депозитів за даними статистичної звітності банків України (які можна знайти тут) є «ринковою» інформацією щодо ставки. Тут, по суті, зібрана статистична інформація з усіх банків України щодо їхніх ставок кредитів та депозитів в національній та іноземній валюті в розрізі фізосіб та юросіб.

Своєю чергою, кредити за програмою «5-7-9» видаються в рамках програми фінансової державної підтримки суб'єктів мікро- та малого підприємництва за дотримання певних умов. Тобто такі кредити маю «спеціальний», а не загальний характер.

Таким чином підприємство повинно самостійно обрати метод визначення та розмір ринкової ставки відсотка за отриманим кредитом з метою необхідності його дисконтування в бухгалтерському обліку. Однак, на нашу думку, ставка за кредитом отриманим за програмою «5-7-9» не відповідає розміру ринкових ставок (є нижчою), а тому такий кредит підлягає дисконтуванню.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи потрібно дисконтувати кредит під «пільгові» 0%?
    Підприємство отримало у банку кредит на 2 роки (на поповнення обігових коштів) з пільговою ставкою на час дії карантину – 0%. Після закінчення карантину ставка становитиме 3%. Умовами договору передбачено погашення частини суми через 12 місяців. Чи потрібно дисконтувати такий? За якою формулою?
    10.09.20211 639
  • Дисконтування кредиту отриманого за програмою «5-7-9»
    ТОВ отримало кредит від банку за програмою «5-7-9» строком на 5 років з щомісячним погашенням тіла кредиту. Згідно з умовами договору, ставка встановлена у розмірі 15% (середньоринкова), а частина відсотків погашається Фондом. Чи потрібно дисконтувати таку заборгованість? Чи враховується встановлена ставка при розрахунку теперішньої вартості?
    06.10.20201 912
  • Чи потрібно дисконтувати кредит за програмою «5-7-9»?
    Підприємство отримало кредит за програмою «5-7-9» (строк погашення одного 2023 рік, другого 2025 рік). Чи треба дисконтувати такий кредит? Чи буде встановлена ставка вважатись ринковою?
    15.09.20201 185
  • Який порядок компенсації відсотків за кредити для аграріїв?
    Який порядок компенсації відсотків за кредити для аграріїв у 2020 році?
    26.05.2020272
  • Чи треба дисконтувати кредит, взятий під ринкову ставку?
    Чи потрібно дисконтувати довгостроковий кредит банку (під заставу майна на 5 років) з ринковою ставкою 21% (нарахування та виплата відсотків - останній день кожного місяця)?
    14.01.20201 589