• Посилання скопійовано

Як виправити декларацію з прибутку у разі несвоєчасної сплати податку на доходи нерезидентів

У січні 2023 р. підприємство виплатило дохід нерезиденту, але не утримало та не перерахувало до бюджету податок на доходи нерезидентів. Податок було сплачено тільки у березні 2024 р., за результатами поданої декларації з податку на прибуток за 2023 рік, разом з додатком ПН. Як виправити помилку?

Як зазначено в пп. 141.4.2 ПКУ, податок на доходи нерезидентів сплачується до бюджету під час виплати доходу нерезиденту. Тож якщо податок сплачено пізніше, це є помилкою. 

Штраф за цю помилку передбачено ст. 125-1 ПКУ – в розмірі 10% суми податку, що підлягає сплаті. А якщо помилка зроблена умисно – в розмірі 25% податку, що підлягає сплаті. На жаль, уникнути цього штрафу не вдасться, тому що строки сплати порушено.

Одночасно маємо норму ст. 50 ПКУ, де вказано можливість самостійного виправлення помилки в декларації, і сплати штрафу в розмірі 3% (якщо виправлення через уточнюючий розрахунок), або 5% (якщо виправлення в поточній декларації). Плюс потрібно сплатити пеню, згідно зі ст. 129 ПКУ.

Разом з тим, згідно з п. 69.1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, які припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Таким чином, на наш погляд, у разі самостійного виправлення помилки в декларації підприємство не повинно сплачувати штраф і пеню.

 

Як виправити?

Якщо підприємство подає тільки річну декларацію з податку на прибуток, то воно не повинно нічого виправляти, адже податок на доходи нерезидентів вже задекларовано у декларації за 2023 рік і в додатку ПН до цієї декларації.

Якщо ж підприємство звітується щоквартально, воно має подати уточнюючу декларацію за перший квартал, півріччя, дев’ять місяців і рік. До такої уточнюючої декларації подаються також всі додатки з позначкою «Уточнююча», які подавалися у складі початкової звітної декларації, плюс подається додаток ПН з позначкою «Уточнююча».

У рядках 23 – 25 уточнюючої декларації мають бути зазначені суми податку на доходи нерезидентів так, як би вони зазначалися в разі правильного заповнення декларації. 

Поряд з цим заповнюється рядок 34, в якому зазначається сума податку, на яку занижене податкове зобов’язання, як різниця між значеннями в рядку 25 уточнюючої декларації і декларації, яка виправляється. Причому рядки з 35 по 37, де має зазначатися штраф, пеня, на наш погляд, не заповнюються.

Подібним чином консультує і податкова служба, приміром, тут, тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»