• Посилання скопійовано

Який період дисконтування, якщо фінзвітність складається щомісяця?

Згідно з обліковою політикою підприємства фінзвітність складається на останнє число кожного місяця. Чи може підприємство дисконтувати заборгованість поквартально? Чи можна протягом року змінювати період дисконтування?

Що зазначено в НП(С)БО і Законі про бухоблік

Довгострокові зобов'язання відображаються в балансі за їх теперішньою вартістю (див. п. 9 НП(С)БО 11).

Теперішня вартість - дисконтована сума майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування), яка, як очікується, буде потрібна для погашення зобов'язання в процесі звичайної діяльності підприємства (п. 4 НП(С)БО 11).

Довгострокова дебіторська заборгованість відображається в балансі за її теперішньою вартістю (п. 12 НП(С)БО 10).

Згідно з п. 3 НП(С)БО 6 дата балансу - дата, на яку складений баланс підприємства. Звичайно датою балансу є кінець останнього дня звітного періоду.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна фінансова звітність складається за результатами першого кварталу, першого півріччя, дев’яти місяців. Крім того, відповідно до облікової політики підприємства фінансова звітність може складатися за інші періоди.

Згідно з п. 1 розд. ІІ НП(С)БО 1 фінансова звітність складається з:

  • балансу (звіту про фінансовий стан) (далі - баланс),
  • звіту про фінансові результати (звіту про сукупний дохід) (далі - звіт про фінансові результати),
  • звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до фінансової звітності.

Для мікропідприємств, малих підприємств, непідприємницьких товариств і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності, крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за міжнародними стандартами, встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу та звіту про фінансові результати (ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік).

 

Висновок

На підставі наведеного вище, довгострокова заборгованість і довгострокові зобов’язання дисконтуються на дату складання фінансової звітності, зокрема балансу. Якщо згідно з обліковою політикою фінзвітність складається щомісяця, то і дисконтувати потрібно щомісяця. Якщо щоквартально, що і дисконтують щоквартально, якщо раз на рік, то і дисконтують раз на рік.

З наведеного також випливає, що якщо обліковою політикою встановлене щомісячне складання балансу (фінансової звітності), то дисконтувати потрібно щомісячно, а не в інший період, приміром, щоквартально тощо. Тобто, в такому разі немає підстав дисконтувати лише щоквартально, а не щомісячно.

Якщо ж підприємство буде дисконтувати лише щоквартально, воно порушуватиме норми бухгалтерського обліку. Інформація в балансі за місяць про заборгованість і зобов’язання буде помилковою.

 

Зміна періодичності складання фінзвіту

Як зміниться період дисконтування, якщо підприємство внесе зміни в облікову політику, встановивши замість місячного квартальний період складання фінзвітності, в тому числі балансу?

Відповідь на це питання очевидна. Згідно з наведеними вище нормами НП(С)БО і Закону про бухоблік, дисконтувати потрібно буде щоквартально. Тобто, період дисконтування зміниться з щомісячного на щоквартальний.

 

Зміна періоду складання фінзвітності є зміною облікової політики чи облікової оцінки?

Облікова політика - сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для ведення бухгалтерського обліку, складання та подання фінансової звітності (ст. 1 Закону про бухоблік).

Облікові оцінки - грошовий вираз елементів фінансової звітності, які не піддаються безпосередньому спостереженню, а визначаються наближено, тобто попередньо оцінені (п. 3 НП(С)БО 6).

На наш погляд, зміна періоду складання фінзвітності не є зміною облікової політики. Тому що внаслідок такої зміни не змінюються принципи, методи і процедури складання фінзвітності.

Проте внаслідок зміни періоду складання фінзвітності змінюються облікові оцінки. Наприклад, замість щомісячного дисконтування проводиться лише щоквартальне дисконтування.

Оскільки внаслідок зміни періоду складання фінзвітності змінюються облікові оцінки, можна стверджувати, що зміна періоду складання фінзвітності також є зміною облікових оцінок.

Згідно з п. 6 НП(С)БО 6 за своїм характером зміна в обліковій оцінці не стосується попередніх періодів та не є виправленням помилки.

Якщо зміна в обліковій оцінці приводить до змін в активах, зобов’язаннях або власному капіталі, її визнають шляхом коригування балансової вартості відповідного активу, зобов’язання або власного капіталу в періоді, коли відбулася зміна (п. 7 НП(С)БО 6).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»