• Посилання скопійовано

Звітування з податку на прибуток щодо виплачених дивідендів нерезиденту

Квартальний платник податку на прибуток у другому кварталі нарахував і виплатив нерезиденту дивіденди з прибутку першого кварталу. Згідно з міжнародною конвенцією дохід нерезидента не оподатковувався. І авансові внески з податку на прибуток не платилися, оскільки податок на прибуток за перший квартал сплачено, а дивіденди менше оподатковуваного прибутку першого кварталу. Як відображати це в декларації за півріччя та її додатках?

Додаток ПН (щодо податку з доходів нерезиденту)

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (102.20.02): «Чи потрібно подавати додаток(ки) ПН до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, якщо відповідно до норм міжнародного договору доходи нерезидента із джерелом їх походження з України звільняються від оподаткування?».

ДПС зазначає, що так, потрібно.

Таким чином, навіть якщо згідно міжнародної конвенції при виплаті дивідендів нерезиденту не потрібно утримувати податок на доходи нерезидента, додаток ПН все рівно складається і подається разом з декларацією.

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (102.20.02): «Як заповнюються графи 5 та 6 таблиці 1 додатка ПН до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств у разі виплати доходів нерезиденту із джерелом їх походження з України, які відповідно до правил міжнародного договору звільнені від оподаткування та з яких не утримується та не перераховується податок на доходи нерезидента?».

ДПС відповідає, що у графах 5 та 6 таблиці 1 додатка ПН до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – додаток ПН) проставляється «0». При цьому значення графи 6 таблиці 1 додатка ПН відображається у графі 8 таблиці 1 додатка ПН.

Разом з тим у зносці «6» до назви графи 5 таблиці 1 додатка ПН зазначено, що у разі застосування міжнародного договору слід вказати його назву та норму, за якою застосовується передбачена договором ставка податку

 

Додаток ПП (Інформація про суми податкових пільг)

Згідно з Довідником пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов'язкових платежів (ці довідники можна подивитися на сайті ДПС тут), зокрема, на дату написання цієї консультації, в довіднику №124/2, сума прибутку, що не підлягає оподаткуванню згідно із міжнародними договорами України, має код пільги – 11020025.

Таким чином, якщо платник при виплаті дивідендів нерезиденту внаслідок норм міжнародної конвенції не утримував податок на доходи нерезидентів, такий платник скористався пільгою із сплати податку на прибуток, а тому повинен заповнити щодо цієї пільги додаток ПП.

В даній ситуації в таблиці додатка ПП заповнюються графи з 1 по 5. А графи з 6 по 8 не заповнюються, тому що немає вимоги ПКУ про цільове використання даної пільги.

Графа 1 таблиці додатка ПП – код пільги. Зазначається код – 11020025.

Графа 2 – найменування пільги згідно з довідником пільг. Зазначається - Сума прибутку, що не підлягає оподаткуванню згідно із міжнародними договорами України.

Графа 3 – сума податку, не сплачена до бюджету. Тут зазначається сума податку на доходи нерезидентів, яка була би сплачена, аби платник не скористався нормою міжнародної конвенції.

Графи 4 і 5 – строк користування пільгою.

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (102.16): «Яка дата вважається початком/закінченням користування пільгою (початок звітного періоду чи день виплати доходу) для графи «Строк користування податковою пільгою у звітному періоді» додатка ПП до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств при застосуванні норм міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування, та чи необхідно подавати такий додаток за наступні звітні періоди поточного року, в яких не здійснювалася виплата доходу нерезиденту?».

ДПС зазначає:

• Датою початку/закінчення користування податковою пільгою у звітному періоді є дата виплати доходу нерезиденту.
• Якщо виплати доходів нерезиденту здійснюються декілька разів протягом звітних (податкових) періодів року, то датою початку користування відповідною податковою пільгою є день першої виплати доходу, а датою закінчення користування – день останньої виплати доходу.
• Незалежно від того, чи здійснюється виплата доходу нерезиденту у наступних звітних періодах поточного року, чи ні, додаток ПП до Декларації подається з відображенням застосованої у попередньому звітному періоді поточного року податкової пільги.

 

Додаток АВ (розрахунок авансового внеску при виплаті дивідендів)

Цей додаток заповнюється, якщо протягом звітного періоду платник виплачував дивіденди. Оскільки в розглядуваній ситуації дивіденди виплачувалися, то цей додаток також потрібно заповнювати.

Причому в розглядуваній ситуації потрібно було сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток. У всякому разі, саме так зазначає ДПС у своїх консультаціях (див., наприклад, ІПК ДПСУ від 26.05.2021 р. №2034/ІПК/99-00-21-02-02-06, ІПК ГУ ДПС у м. Києві від 17.12.2021 р. №4702/ІПК/26-15-04-03-11, ІПК ДФСУ від 24.05.2017 р. №336/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Тому що за пп. 57.1-1.2 ПКУ авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене.

Тобто, авансовий внесок не сплачується, тільки якщо дивіденди виплачуються вже після того, як подана річна податкова декларація, і податок за цією декларацією вже сплачено, причому дивіденди не перевищують об’єкт оподаткування такого року. 

А якщо річна декларація ще не подана, при виплаті дивідендів за проміжні періоди звітного року, наприклад, за перший квартал, авансовий внесок потрібно сплачувати.

Таким чином, у додатку АВ потрібно відобразити як суму виплачених дивідендів, так і суму авансового внеску з податку на прибуток, який має бути сплачено.

Сума дивідендів відображається в рядку 1 таблиці додатка АВ.

Цю ж суму відображають в рядку 4 і в рядку 5.

А в рядку 6 зазначають суму авансового внеску, яку слід сплатити – для цього значення в рядку 5 множать на ставку податку 18%. Це ж значення авансового внеску переносять в рядок 20АВ декларації.

Якщо в першому кварталі авансовий внесок не сплачували, то рядок 21 не заповнюється, а значення з рядка 20АВ переноситься в рядок 22.

Звісно, що якщо платник не сплачував авансовий внесок, це потрібно зробити на момент виявлення помилки. Тобто, сплатити із запізненням, з порушенням строків.

 

Додаток ЗП (зменшення нарахованої суми податку)

Цей додаток заповнюють у разі, якщо авансовий внесок було сплачено протягом звітного періоду, в розглядуваній ситуації – у другому кварталі (півріччі). Але оскільки в розглядуваній ситуації авансовий внесок протягом півріччя не було сплачено, до додаток ЗП до декларації за півріччя, на наш погляд, не заповнюється.

Він, на наш погляд, буде заповнено в періоді сплати авансового внеску, тобто, якщо сплата буде в третьому кварталі – буде заповнено в додатку ЗП до декларації за 9-ть місяців.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Відображення у додатку 1 єдиної звітності працівника-особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    У резидента Дія. Сіті працює 8 штатних працівників, в т.ч. особа з інвалідністю та один гіг-спеціаліст. ЄСВ на дохід працівника з інвалідністю нараховується за ставкою 22% від МЗП. Як відобразити в єдиній звітності дохід та нарахований ЄСВ на зарплату такого працівника? За кодом КЗО «2» звіт не приймуть через невідповідність відсотка нарахування, а якщо подати з кодом «1», то нарахують штраф за невиконання норми з працевлаштування осіб з інвалідністю
    20.09.202410
  • Як звітувати дочірньому підприємству, якщо материнське звітує за МСФЗ
    Материнське підприємство є великим і складає фінзвітність за МСФЗ. А дочірнє підприємство є малим і складає фінзвітність за НП(С)БО. Як повинно складати фінзвітність дочірнє підприємство — за НП(С)БО чи МСФЗ у складі консолідованої фінзвітності?
    11.09.202413
  • Форма №20-ОПП на авто, яке зареєстроване в одному місті, а перебуватиме в іншому
    Підприємство придбало легкове авто, яке зареєстровано в одному місті, а перебуватиме (місце стоянки і використання) в іншому місті. За це авто підприємство сплачуватиме транспортний податок. Як зазначати його в формі №20-ОПП?
    03.09.202483
  • Який період дисконтування, якщо фінзвітність складається щомісяця?
    Згідно з обліковою політикою підприємства фінзвітність складається на останнє число кожного місяця. Чи може підприємство дисконтувати заборгованість поквартально? Чи можна протягом року змінювати період дисконтування?
    28.08.202458
  • Чи повинен учасник МГК подавати звіт у розрізі країн МГК?
    Підприємство є учасником МГК. Материнська компанія зареєстрована на Кіпрі. Сукупний консолідований дохід менше 50 млн євро. Консолідовану звітність МК не подає. Підприємство не уповноважене материнською компанією подавати звіти. Як заповнити повідомлення, зокрема, графи 10, 15 та чи потрібно подавати звіт у розрізі країн МГК?
    26.08.202424