• Посилання скопійовано

Річна премія після звільнення при перевищенні максимальної бази: Додаток 1 єдиної звітності

Працівник звільнився у жовтні 2023 року. У березні 2024 року йому нарахована премія за підсумками роботи за 2023 рік. Протягом всіх місяців 2023 року у працівника було перевищення максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. Як відобразити річну премію у звітності за 1 квартал 2024 року у додатку Д1 за березень 2024 року? Чи потрібно було нараховувати і сплачувати ЄСВ з цієї премії?

Річна премія нараховується звільненому працівнику залежно від відпрацьованого часу в даному році. Оскільки річна премія нараховується за результатами року, то не дивно, що деяким працівникам вона буде нарахована вже після звільнення. Хоча на практиці краще уникати такої ситуації та нараховувати премії під час розрахунку при звільненні, якщо це можливо.

Така премія належить до виплат за відпрацьований час, тому, незалежно від того, що вона нараховується вже звільненому працівнику, на неї потрібно нарахувати ЄСВ (ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ) та утримати ПДФО та ВЗ.  

 

Додаток 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

В додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ нарахована річна премія звільненому працівнику займе стільки рядків, за скільки місяців її нараховано, і до кожної частинки премії (як до бази) проводиться нарахування ЄСВ. Оскільки це річна премія за 2023 рік, а працівник звільнився в жовтні, то буде 10 рядків – з січня по жовтень 2023 року.

Пункт 2 розділу IІІ Інструкції №449 вказує на те, що база нарахування не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску за місяці звітного періоду.

Відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ для осіб, зокрема, інших осіб, які отримують заробітну плату (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.

Такий порядок нарахування єдиного внеску поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід), зокрема, за відпрацьований час. Тому нараховану премію за 2023 рік потрібно пропорційно віднести до тих місяців, за які вона нараховується.

Отже, якщо працівнику після звільнення нараховано премію за відпрацьований час, то на таку виплату поширюється дія ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ.

У випадку, що розглядається, річна премія, нарахована працівнику після звільнення, але за відпрацьований час, не буде базою нарахування єдиного внеску, якщо при розрахунку заробітної плати в місяці, за який нарахованопремію, уже застосовувалася максимальна величина бази нарахування єдиного внеску.

Відображається такий розрахунок у кварталі того місяця, в якому проведено нарахування річної премії (тобто у березні 2024). В графі 9 вказуємо КТН «1», в графі 10 – місяць, на який припадає частина премії і за який вона нараховується,графа 14 не заповнюється, щоб не задвоїти кількість днів перебування у трудових відносинах, бо вони вже відображені в попередній поданій звітності, у графу 16 зазначають частину пропорційно визначеної суми премії на певний місяць, графи 17 та 20 не заповнюються, інші графи заповнюються в звичайному порядку. Таким чином буде заповнено 10 рядків – з січня по жовтень 2023 року у графі 10.

 

Додаток 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

В додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ річна премія, нарахована звільненому працівнику, буде відображена в місяці фактичного її нарахування (в даному випадку, мала бути зазначена у березні 2024 року І кварталу) у графах 3а та 3, разом з утриманими ПДФО у графах 4а та 4 та ВЗ у графах 5а та 5 за ознакою доходу «127» та повторно вказати у графі 7 дату звільнення працівника (певну дату жовтня 2023 року), оскільки це прямо прописано в абз. 24 п. 2 пп. 4 розділу IV Наказу №773.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Відображення у додатку 1 єдиної звітності працівника-особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    У резидента Дія. Сіті працює 8 штатних працівників, в т.ч. особа з інвалідністю та один гіг-спеціаліст. ЄСВ на дохід працівника з інвалідністю нараховується за ставкою 22% від МЗП. Як відобразити в єдиній звітності дохід та нарахований ЄСВ на зарплату такого працівника? За кодом КЗО «2» звіт не приймуть через невідповідність відсотка нарахування, а якщо подати з кодом «1», то нарахують штраф за невиконання норми з працевлаштування осіб з інвалідністю
    20.09.202410
  • Як звітувати дочірньому підприємству, якщо материнське звітує за МСФЗ
    Материнське підприємство є великим і складає фінзвітність за МСФЗ. А дочірнє підприємство є малим і складає фінзвітність за НП(С)БО. Як повинно складати фінзвітність дочірнє підприємство — за НП(С)БО чи МСФЗ у складі консолідованої фінзвітності?
    11.09.202413
  • Форма №20-ОПП на авто, яке зареєстроване в одному місті, а перебуватиме в іншому
    Підприємство придбало легкове авто, яке зареєстровано в одному місті, а перебуватиме (місце стоянки і використання) в іншому місті. За це авто підприємство сплачуватиме транспортний податок. Як зазначати його в формі №20-ОПП?
    03.09.202483
  • Який період дисконтування, якщо фінзвітність складається щомісяця?
    Згідно з обліковою політикою підприємства фінзвітність складається на останнє число кожного місяця. Чи може підприємство дисконтувати заборгованість поквартально? Чи можна протягом року змінювати період дисконтування?
    28.08.202458
  • Чи повинен учасник МГК подавати звіт у розрізі країн МГК?
    Підприємство є учасником МГК. Материнська компанія зареєстрована на Кіпрі. Сукупний консолідований дохід менше 50 млн євро. Консолідовану звітність МК не подає. Підприємство не уповноважене материнською компанією подавати звіти. Як заповнити повідомлення, зокрема, графи 10, 15 та чи потрібно подавати звіт у розрізі країн МГК?
    26.08.202424