• Посилання скопійовано

Звітність КІК щодо новоствореної юрособи

Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід по КІК в 2023 році не отримувався. Чи потрібно подавати звітність по КІК за 2023 рік?

У пп. 39-2.5.1 ПКУ вказано: «Для цілей податкового контролю за оподаткуванням прибутку контрольованої іноземної компанії звітним (податковим) періодом є календарний рік або інший звітний період контрольованої іноземної компанії, що закінчується протягом календарного року».

Тобто, для новоствореного підприємства законодавством країни, резидентом якої є таке підприємство, може встановлюватися спеціальний податковий період.

Наприклад, для України згідно з ч. 2 ст. 13 Закону про бухоблік перший звітний період новоствореного підприємства може бути менш як 12 місяців, але не більш як 15 місяців.

Тобто, якщо підприємство створено з жовтня по грудень 2023 року, першим звітним періодом для складання фінзвітності може бути період з для створення по кінець 2024 року. 

Схожі правила існують і в інших країнах. Тож, якщо таке правило існує і в країні, де зареєстроване підприємство в даній ситуації, фінзвітність вперше може подаватися за наслідками періоду з листопада 2023 року по грудень 2024 року. Тобто, така фінзвітність подаватиметься у 2025 році. І Звіт про КІК також слід буде подавати в 2025 році.

Але думка ДПС з цього питання нам невідома. Тому може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

З іншої сторони, підприємство (КІК) може обрати першим звітним періодом листопад – грудень 2023 року. В такому разі воно має складати фінзвітність за такий період. А якщо воно складатиме за такий період фінзвітність, то в загальному порядку має подавати звіт про КІК за 2023 рік до 10 травня 2024 року, разом з декларацією про майновий стан і доходи.

Звіт про КІК подається, навіть якщо доходи не отримувалися. Про це ми писали тут.

Окрім того, разом з декларацією про майновий стан і доходи слід подавати і додаток КІК. Але у рядках 01 – 06 таблиці такого додатку проставляється нуль. Саме так відповідає ДПС на питання в ЗІР (103.29): «Чи подається Додаток «КІК» до декларації про майновий стан та доходи (далі – Декларація) та чи заповнюється рядок 10.14 розд. ІІ Декларації, якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду, та у платника податку є обов’язок із подання декларації з інших підстав?».

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»