• Посилання скопійовано

Отримали іноземний дохід в Польщі: як оподаткувати та звітувати?

Фізична особа отримує дохід у вигляді заробітної плати на території Польщі та дивіденди. Під час виплати з доходів утримуються, zus – соціальне страхування та РІТ/ПДФО. Фізична особа має зареєстроване місце проживання, громадянство та ФОП в Україні. Звітуємо в Україні, взаємозалік податків.

Джерело доходу

Дохід, отриманий з джерел за межами України - будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи проценти, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, спадщину, подарунки, виграші, призи, доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до розташованих за межами України портів, доходи від продажу майна, розташованого за межами України, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо; інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, непідконтрольних контролюючим органам (пп. 14.1.55. ПКУ). До складу пасивних доходів відносять дивіденди (пп. 14.1.268 ПКУ). 

Отже, ключовим моментом при визначенні порядку оподаткування та декларування іноземного доходу є те, що він має бути отриманий резидентом України з джерел за межами території України. Джерело отримання доходу ідентифікувати не складно, адже це дохід, отриманий за межами митної території України. Відповідно до умов запитання дохід отримано на території Польщі.

 

Резидентом якої країни є фізособа?

Відповідно до пп.14.1.213 ПКУ резидент України – це, зокрема, фізична особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

Місце проживання - житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою, в якому особа проживає, а також апартаменти (крім апартаментів у готелях), кімнати та інші придатні для проживання об’єкти нерухомого майна, заклад для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, стаціонарна соціально-медична установа та інші заклади соціальної підтримки (догляду), в яких особа отримує соціальні послуги (ст. 3 Закону про свободу пересування) 

Таким чином, є декілька варіацій, коли фізична особа не має місця проживання в Україні, або має його в іншій державі. Та навіть за цих умов вона може бути резидентом України.

Якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо вона має:

- місце постійного проживання в Україні; 

- більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні.

Якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

Якщо всупереч закону фізична особа - громадянин України має також громадянство іншої країни, то з метою оподаткування цим податком така особа вважається громадянином України, який не має права на залік податків, сплачених за кордоном, передбаченого ПКУ або нормами міжнародних угод України.

Таким чином, якщо хоч одна з ведених умов вище виконується, то фізична особа є податковим резидентом України. 

Так як фізична особа має місце проживання та ФОП в Україні, то це свідчить, що вона є податковим резидентом України. Процедури щодо скасування податкового резиденства України не визначено. Та є судова практика, з якою можете ознайомитись тут.

Разом з цим фізособа може стати податковим резидентом іншої держави після спливу конкретно визначеного терміну проживання, через працевлаштування, відкриття власної справи, в іншій державі. Тому у неї з’являється обов’язок сплачувати місцеві податки до бюджету цієї держави. Податкове резидентство в кожній країні визначається відповідно до внутрішнього податкового законодавства. З цього приводу можна звернутися до польської податкової із запитом.

Фізична особа є податковим резидентом Польщі, якщо вона відповідає одній з наступних ознак: має центр особистого або економічного інтересу (центр життєвих інтересів) на території Польщі або перебуває на території Республіки Польща понад 183 дні протягом податкового року (Відповіді компетентного органу Польщі на опитувальник). Незалежно від того, чи є фізична особа податковим резидентом України, якщо, наприклад, вона перебуває на території Польщі більше 183 днів протягом податкового року, то її доходи будуть оподатковуватися в Польщі.

Наші податківці вважають, що наявність зареєстрованого ФОП в Україні є достатньою підставою для визнання фізособи резидентом України – див. тут. Отже, фізособа не втратить резидентство до тих пір, поки не припинить реєстрацію українського ФОП. Якщо український ФОП, який став податковим резидентом держави перебування, має дохід від українського ФОП, за бажанням він може не припиняти український ФОП, однак, потрібно буде сплачувати податки та звітувати за цього ФОП в Україні. Одночасно з цим будь який отриманий дохід за кордоном (в тому числі і зарплату) українська податкова буде вважати іноземним доходом фізособи. Отже, потрібно буде сплатити польські податки, а в Україні відзвітуватися за отриманий іноземний дохід, а також сплачувати за українського ФОПа податки та подавати звітність в Україні.

 

Конвенція про уникнення подвійного оподаткування 

Між Урядами України та Польщі укладено Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилень.

 

Зарплата. Відповідно до ст. 15 Конвенції заробітна плата та інші подібні винагороди, одержувані резидентом Договірної Держави у зв'язку з роботою за наймом, оподатковуються тільки в цій Державі, якщо тільки робота за наймом не здійснюється в другій Договірній Державі. Якщо робота за наймом здійснюється таким чином, така винагорода, одержана у зв'язку з цим, може оподатковуватись у цій другій Державі.

Винагорода, що одержується резидентом Договірної Держави у зв'язку з роботою за наймом, здійснюваною в другій Договірній Державі, оподатковується тільки в першій згаданій Державі, якщо: 

- одержувач знаходиться в другій Державі протягом періоду або періодів, що не перевищують у сукупності 183-х днів протягом календарного року; і

- винагорода сплачується наймачем або від імені наймача, який не є резидентом другої Держави; і 

- витрати по сплаті винагород не несуть постійне представництво або постійна база, які наймач має в другій Державі.

Таким чином, якщо фізична особа є резидентом України та працює на території Польщі, то оподаткування може проводитися на території Польщі.

Якщо фізична особа не має ознак податкового резидента Польщі, то для того, щоб дохід було оподатковано лише в Україні, необхідно подати лист до податкових органів Польщі та описати індивідуальну ситуацію, додавши довідку-підтвердження статусу податково резидента України. Як отримати таку довідку, ми писали тут.

Якщо ж податки вже сплачено в Польщі, то відповідно до ст. 24 Конвенції прямо або шляхом вирахування з прибутку, доходів або майна, що підлягає оподаткуванню, із джерел в Польщі, буде робитись знижка вигляді кредиту проти будь-якого українського податку, обчислюваного стосовно того ж прибутку, доходу або майна, стосовно яких обчислюється український податок. Враховуючи зазначене, зарахування податку проводиться відповідно доходу, з якого утримано податок. Податківці пишуть про це тут на прикладі Грузії . У Конвенції з Польщею такі ж норми прописані у п. 1 та п. 2 ст. 24 Конвенції.

Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, Довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України - п. 13.5 ПКУ.

Відповідно до пп. 162.1.1 ПКУ платником ПДФО та ВЗ стосовно іноземних доходів є фізична особа – резидент. 

У разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою 18%, визначеною п.167.1 ПКУ (пп.170.11.1ПКУ).

Відповідно до пп. 164.4 ПКУ, під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів. 

 

Приклад. Фізична особа взяла довідку щодо нарахованого доходу. За даними довідки 31.01.2023 р. зарплата – 5188 злотих, PIT/ПДФО 188 злотих. Курс станом на 31.01.2023 р. – 8,4667 грн. Фізична особа є резидентом України. У прикладі наведено лише податки які можуть бути зараховані в Україні. 

Оскільки фізична особа – резидент України, то ПДФО має бути сплачено на рівні 18%, а ВО - 1,5%. 

• Зарплата – іноземний дохід = 5188 * 8,4667 = 43925,24 грн.

• PIT/ПДФО =188 х 8,4667 = 1591,74 грн.

Розраховуємо податки, які необхідно задекларувати в Україні:

• ПДФО = 43925,24 х 0,18 = 7906,54 грн.

• ВЗ = 43925,24 х 0,015 = 658,88 грн.

Зарахування податків:

• ПДФО, що необхідно буде доплатити: 7906,54 – 1591,74 = 6314,8 грн.

• ВЗ потрібно буде доплатити в повному обсязі, тому що аналогів в Польщі даного податку немає.

Зауважимо щодо оподаткування доходів в Польщі, сплата PIT/ПДФО проводиться авансом. Ставка податку становить 12% для бази оподаткування до 120 000 злотих і 32% вище. Неоподатковуваний мінімум становить 30 000 злотих. Остаточний розрахунок проводиться після подачі декларації.

 

Дивіденди. В загальному порядку дивіденди в Польщі оподатковуються за ставкою 19% у джерела виплати доходу. Відповідно до ст. 10 Конвенції дивіденди, що сплачуються компанією, яка є резидентом Договірної Держави, резиденту другої Договірної Держави, можуть оподатковуватись у цій другій Державі.

Однак, такі дивіденди можуть також оподатковуватись у Договірній Державі, резидентом якої є компанія, що сплачує дивіденди, і відповідно до законодавства цієї Держави, але якщо одержувач фактично має право на дивіденди, податок, що стягується, не повинен перевищувати:

- 5% процентів загальної суми дивідендів, якщо право на дивіденди фактично має компанія (на відміну від товариства) і ця компанія є власником принаймні 25 процентів капіталу компанії, яка сплачує дивіденди; 

- 15% загальної суми дивідендів в інших випадках. Компетентні органи Договірних Держав за взаємною згодою встановлять спосіб застосування таких обмежень. Цей пункт не стосується оподаткування компанії щодо прибутку, з якого сплачуються дивіденди.

Тобто фізична особа має право на понижену ставку 15%.

Для того, щоб застосувати певну ставку податку, передбачену Конвенцією про уникнення подвійного оподаткування з Україною (звільнення від сплати податку на прибуток або знижену ставку), платник податку повинен підтвердити своє місце проживання в Україні, надавши польському платнику довідку про податкове резидентство, що підтверджує його місце резидентства в Україні на момент виплати доходу. Однак, якщо податковий агент здійснює певні виплати одному і тому ж платнику податків, який є пов'язаною особою з податковим агентом, і сума виплат, здійснених протягом року, перевищує 2 мільйони злотих, податковий агент зобов'язаний утримати податок у джерела виплати за стандартною ставкою і не може скористатися звільненням від сплати податку у джерела виплати або зниженою ставкою. Згодом, якщо платник податків має право на звільнення від сплати податку або зменшення податкової ставки, передбачене в Угоді з Україною, застосовується відшкодування податку у джерела виплати (платник податків або податковий агент повинен звернутися до відповідного податкового органу в Польщі) (Відповіді компетентного органу Польщі на опитувальник).

Отже, якщо фізична особа є резидентом України, то відповідно до умов конвенції вона може скористатися правом на зниження ставки або оподаткувати дивіденди в країні резидента, враховуючи наведені вище обмеження. Проте, якщо фізична особа має ознаки податкового резидента Польщі, то ці  доходи будуть оподатковуватися в загальному порядку.

Приклад. Фізична особа – резидент України отримала дивіденди в сумі 18000 злотих, PIT/ПДФО – 4222 злотих (19%) 31 січня 2023 р.

Курс станом на 31.01.2023 р. – 8,4667 грн.

Дивіденди - іноземний дохід = 22222 (18000 + 4222) х 8,4667 = 188147 грн.

PIT/ПДФО = 4222 х 8,4667 = 35746,41 грн.

Розраховуємо податки, які необхідно задекларувати в Україні

Ставка ПДФО в Україні на дивіденди нижча, вона також нижча за даними Конвенції. Доплачувати нічого не потрібно.

Податковим законодавством Польщі не передбачено військового збору, тому немає можливості зарахувати його. Якщо за податками Польщі є переплата, то немає механізму зарахування даних податків в рахунок інших податків України. Тому військовий збір необхідно буде сплатити в повному обсязі: ВЗ = 188147 х 0,015 = 2822,21 грн.

 

Звітуємо

Фізична особа включає отримані іноземні доходи до загального оподатковуваного доходу. За умови документального підтвердження дати отримання іноземних доходів розрахунок ПДФО та ВЗ проводиться із суми доходів з іноземних джерел, отриманих протягом звітного року та перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування таких доходів.

У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 ПКУ, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання Декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену ПКУ та іншими законами (абзац другий пп. 170.11.2 ПКУ).

Іноземні доходи фізична особа зазначить у рядку 10.10 Декларації про майновий стан із зазначенням країни, з якої отримано іноземний дохід.

Відповідно до пп. 12 п. 2 р. ІІI Інструкції № 859 заповнення граф рядка 10.10 наступне:

- у графі 3 – сума іноземних доходів, перерахована у гривнях, з урахуванням норм пункту 164.4 ПКУ;

- у графі 6 – сума ПДФО за ставкою 18%;

- у графі 7 – сума ВЗ, 1,5%, що має самостійно сплатити до бюджету платник.

Формою декларацію для відображення іноземних доходів виділено лише один рядок, в якому необхідно зазначити країну та валюту в якій отримано дохід. Тому якщо доходи отримано більше ніж з двох країн, задекларувати буде складно.

В даній ситуації, можна зазначити всю суму доходів та зобов’язань, а графу 2:

- заповнити, через кому вказавши країни та валюти;

- не заповнювати. Відповідно до п. 46.4 ПКУ подати доповнення до декларації в довільній формі, в якому зазначити країну, валюту, дохід та зобов’язання. Така інформація наводиться у кінці декларації у реквізиті «Доповнення до податкової декларації довільної форми (заповнюється і подається відповідно до пункту 46.4 ПКУ».

Звертаємо увагу, що в декларації необхідно буде показати зобов’язання з ПДФО та ВЗ, які виникають до сплати. Покажемо на прикладі, враховуючи наведені вище умови.

Зарплата = 43925,24 грн.

Дивіденди = 188147 грн.

Графа 3 = 232072,24 грн.

Зобов’язання з ПДФО:

ПДФО із зарплати = 6314,8 грн.

ПДФО з дивідендів = 0 грн.

Графа 6 = 6314,8 грн.

ВЗ із зарплати = 658,88 грн.

ВЗ з дивідендів = 2822,21 грн.

Графа 7 = 3481,09 грн.

Таким чином, до сплати військового збору = 3481,09 грн., ПДФО =6314,8 грн.

Декларацію за 2023 р. необхідно подати до 1 травня 2024 р., а ПДФО та ВЗ сплатити до 1 серпня 2024 р.

Розрахунок проведено відповідно до видів доходів та не враховано, що є переплата з ПДФО за дивідендами, оскільки ПДФО з різних об’єктів оподаткування не зараховується.

 

Зауважимо, що Міністерство фінансів Польщі розробило довідник для громадянина України «Розрахунок доходу (прибутку), отриманого в 2023 році на підставі працевлаштування у Польщі». В цьому документі наведено, які саме документи необхідно отримати від роботодавця, щоб відзвітувати в Польщі. 

Щодо дивідендів, то підприємство надає фізичній особі PIT-8AR (річна декларація одноразового податку на доходи фізичних осіб, що стягується, коли платник податків додатково не повинен подавати декларацію з цим одноразовим податком) та IFT-1R (це податкова декларація для іноземців, які отримують дохід у Польщі, не від економічної (підприємницької) діяльності. Таку форму роботодавець може надати у тому випадку, якщо працівник не є податковим резидентом Польщі, тобто працював у Республіці Польщі не довше 183 днів за 2023 рік та має центр життєвих інтересів в Україні).

Інформація IFT-1R включає як доходи, з яких було стягнуто податок, так і доходи, з яких цей податок не було стягнуто через положення угоди про уникнення подвійного оподаткування або положення Закону про податок на прибуток.

Таким чином, щоб відзвітувати за іноземні доходи, платнику необхідно:

- визначити джерело виплати доходу та резидентом якої країни є платник;

- проаналізувати нормативні документи щодо уникнення подвійного оподаткування;

- взяти підтверджуючі документи щодо отриманого доходу та сплачених податків;

- скласти та подати декларацію про майновий стан та доходи з урахуванням іноземних доходів;

- за необхідності сплатити ПДФО та ВЗ.

Фізична особа може подати заяву до ДПС на продовження терміну звітування та запросити ІПК щодо зарахування доходу за всіма статтями. Також необхідно буде закрити ФОП в Україні, а вже потім вирішувати питання щодо резидентства.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Звітність КІК щодо новоствореної юрособи
    Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід по КІК в 2023 році не отримувався. Чи потрібно подавати звітність по КІК за 2023 рік?
    01.05.202432
  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024796
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024133
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202484
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202477