• Посилання скопійовано

Придбання авто для військової частини: гуманітарна чи благодійна допомога?

Неприбуткова організація отримала кошти від юр та фізосіб як пожертву на придбання авто для військової частини. Придбала валюту, оплатила нерезиденту та імпортувала авто. При перетині кордону оформлена декларація на перевезення гуманітарного вантажу, де отримувач – військова частина, а в CMR отримувач – неприбуткова організація. Для в/ч це благодійна чи гуманітарна допомога? Як звітувати неприбутковій?

Гуманітарна допомога є різновидом благодійної допомоги. Це випливає зі змісту ст. 2 Закону про гуманітарну допомогу

Надання благодійної допомоги регламентується Законом про благодійництво. А гуманітарної допомоги – обома Законами, але в першу чергу Законом про гуманітарну допомогу, а потім - Законом про благодійництво.

На відміну від благодійної допомоги гуманітарна допомога має визнаватися гуманітарною Мінсоцполітики або Радою міністрів ПРК, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями (див. ст. 5 Закону про гуманітарну допомогу).

Але на період воєнного стану механізм визнання товарів гуманітарною допомогою, пропуску через митний кордон України та митного оформлення, отримання, надання, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги, що ввозиться на митну територію України, визначається Порядком №953 (від 05.09.2023 р.).

До 01.04.2024 р. для пропуску через митний кордон України гуманітарної допомоги, що здійснюється відповідно до Порядку, протягом якого пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги може здійснюватися також за місцем перетину митного кордону України шляхом подання у паперовому вигляді декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою, заповненої особою, що перевозить відповідний товар, за формою згідно з додатком 1 до Порядку, без зазначення унікального коду гуманітарної допомоги, який надається автоматизованою системою реєстрації гуманітарної допомоги (пропуск товарів без використання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги)(див. пп. 2-1 Постанови №953).

Відповідно до пп. 2-2 Постанови №953, пропуск через митний кордон та митне оформлення гуманітарної допомоги у вигляді транспортних засобів для осіб, визначених відповідно до ч. 2  ст. 6 Закону «Про гуманітарну допомогу», здійснюється без письмового підтвердження від таких осіб. Цільове використання таких транспортних засобів підтверджується звітом про наявність та розподіл гуманітарної допомоги (за формою додатку 3 до Порядку №953), поданим відповідно до Порядку №953.

Звіт потрібно подати протягом 90 календарних днів з дати митного оформлення гуманітарної допомоги за декларацією (пп. 14 Порядку №953).

Звіт подається в електронній формі на сайті Єдиного реєстру отримувачів (див. пп. 2 Порядку №953).

З наведеного випливає, що в даній ситуації ввезення авто є гуманітарною допомогою, на наш погляд, як для неприбуткової організації, так і для військової частини.

Це також означає, що неприбуткова організація має зазначати про таку гуманітарну допомогу у Звіті про наявність та розподіл гуманітарної допомоги, про який ми сказали вище.

Окрім того, така гуманітарна допомога має відображатися у Звіті про використання доходів неприбуткової організації та в додатку ГД. Детальніше про звітування можна почитати тут.

***

Читайте також: Зміни у регулюванні гуманітарної допомоги: до чого готуватися?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024712
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024121
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202482
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202474
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024196