• Посилання скопійовано

Підліток працює за ЦПД без ідентифікаційного коду та паспорту: додаток 4ДФ

На підприємстві працював підліток за договором ЦПХ у двох місяцях. Через релігійні переконання у нього немає ідентифікаційного коду, паспорта ще немає, є тільки свідоцтво про народження. Як його відображати у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Дитина – це особа віком до 18 років (до повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше (ст. 1 Закону про охорону дитинства).

Відразу звертаємо увагу, що згідно з ст. 32 ЦКУ підлітки від 14 до 18 років у загальному випадку мають неповну цивільну дієздатність і не можуть самостійно укладати цивільно-правові чи будь-які інші договори. Укладати договори вони можуть лише за згодою одного із батьків або особи, яка замінює батьків (ст. 21 Закону про охорону дитинства). Згода має бути у письмовій формі (ст. 188 КЗпП). Проте, такі підлітки вже мають право вільно розпоряджатися своїм заробітком та навіть відкривати рахунки в банку на своє ім’я.

Як виняток, повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором (ч. 1 ст. 35 ЦКУ). 

У випадку, якщо така особа не має основного місця роботи, то укладення з нею договору ЦПХ суперечитиме нормам законодавства. Тому з неповнолітньою особою доречніше укладати строкові трудові договори.

Крім того, потрібно зважати на всі нюанси при укладенні ЦПД, щоб його не визнали трудовим договором. Зокрема, роботу, яку виконуватиме така особа, не повинен виконувати штатний працівник. Йому виплачується винагорода за кінцевий результат роботи, який оформляється актом приймання-передачі, а не зарплата, він не повинен підпорядковуватися штатному розпису та правилам внутрішнього трудового розпорядку.

Пунктом 4 розділу IV Наказу №773 зазначено, що у графі 2 відображається реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), про яку надається інформація в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Отже, якщо у відповідному полі паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм проставлено слово «відмова», у зв’язку з тим, що фізична особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, то в додатку 4ДФ, при наданні інформації стосовно такої фізичної особи, відображається номер паспорта, який містить дев’ять цифр.

Тож, з вищезазначеного розуміємо, що виплачену винагороду неповнолітній особі, яка уклала ЦПД та працювала за згодою одного з батьків/ особи, яка його замінює, та яка не має ІПН через релігійні переконання та немає ще паспорту, неможливо відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Звертаємо увагу, що паспорт громадянина України можна оформити по досягненню 14-річного віку. Особи, які не досягли 14-річного віку є малолітніми (ст. 1 Закону про охорону дитинства) і прийняття їх на роботу не передбачено законодавством.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024463
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202496
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191