• Посилання скопійовано

Як складати ТТН, якщо вантаж використовується для виконання роботи спецавтомобілями?

Як складати ТТН в ситуаціях, де автомобіль виконує не тільки перевезення вантажу, а й використання його в технологічному процесі?

Запитання:

Як складати ТТН в ситуаціях, де автомобіль виконує не тільки перевезення вантажу, а й використання його в технологічному процесі?

Наприклад:

1. Спецавтомобіль використовує піщано-сольову суміш для посипання дороги при ожеледиці;

2. Автомобіль перевозить асфальт із заводу і вивантажує у асфальтоукладальник;

3. Прибирання дороги щітками.

 

Відповідь:

Щодо первинних документів з обліку роботу спеціальної техніки

Для обліку роботи спеціальної техніки (в тому числі автомобільної) форми первинних документів нормативними документами не встановлено. 

Донедавна такі форми існували для будівельних машин (в тому числі спеціальної автомобільної техніки) та механізмів. Вони були затверджені Наказом Мінстату від 13.06.1997 р. № 149. Але з 22.10.2021 р. цей документ втратив чинність. 

Тому кожне підприємство самостійно розробляє форму первинних документів, якими оформляє роботу спеціальної техніки. При розробці власних форм можна за зразок взяти форми, встановлені Наказом № 149 для будівельних машин.

Зауважимо, що нормативного визначення будівельних машин немає. Але зазвичай до таких відносять будь-які машини, які працюють на будівельному виробництві – підйомні крани (в тому числі автомобільні), бульдозери, автовишки тощо.

Для обліку роботи будівельних машин на автомобільному шасі (автокрани, автовишки тощо) застосовують типову форму № ЕБМ-2 «Подорожній лист будівельної машини» (затверджена Наказом № 149), у якій об’єднано дані подорожнього листа автомобіля та змінного рапорту про роботу машин.

Для інших видів будівельних машин і механізмів застосовують типові форми № ЕБМ-3 «Рапорт про роботу будівельної машини (механізму)» чи форми № ЕБМ-4 «Рапорт-наряд про роботу будівельної машини (механізму)». Останній у разі, якщо обсяг виконаної машиною роботи можна обчислити у натуральних показниках.

Роботу кожної машини, механізму узагальнюють в Картці обліку роботи будівельної машини (механізму) (ф. № ЕБМ-5), яка складається на підставі форм № ЕБМ-2 — № ЕБМ-4. А роботу всіх машин в Журналі обліку роботи будівельної машини (механізму) за типовою формою № ЕБМ-6. 

Слід зауважити, що форми № ЕБМ-2 - № ЕБМ-6 складають не бухгалтерська, а техніко-експлуатаційні служби підприємства. Тобто, працівники цих служб, які відповідають за здійснення відповідних господарських операцій (роботу машин). На підставі таких документів бухгалтерська служба всього лише відображає роботу машин в обліку. 

 

Щодо ТТН в даних ситуаціях

Перевезення і використання піщано-сольової суміші

Оскільки автомобіль перевозить таку суміш дорогами загального користування, для власних потреб, на наш погляд, ТТН потрібно складати.

Якщо суміш завантажують на власному складі, то вантажовідправником і вантажоодержувачем буде одне і те саме підприємство. Пунктом розвантаження буде відрізок шляху, де здійснюється використання суміші. 

Відповідальною особою вантажоодержувача буде, на наш погляд, особа, яка фактично використовує суміш – водій тощо. Окрім того, кількість використаної суміші відповідальна особа записує в первинний документ роботи спецавтомобіля (див. вище).

 

Перевезення асфальту

Пунктом розвантаження буде місцезнаходження асфальтоукладальника. У графі «Прийняв (відповідальна особа вантажоодержувача)» буде стояти підпис працівника, відповідального за використання асфальту – машиніст асфальтоукладальника тощо.

 

Прибирання дороги щітками

Якщо внаслідок такого прибирання сміттям заповнюється кузов автомобіля і потім сміття перевозиться до місця утилізації, то з формальних підстав також потрібно виписувати ТТН. 

Але коли, в який момент це потрібно робити чинним законодавством не конкретизовано.  На наш погляд, ТТН може бути виписана після закінчення роботи з прибирання, коли вже заповнено кузов автомобіля.  Загальне зауваження щодо наведених вище ситуацій. В нормативних документах, зокрема, Правилах №363 немає жодної конкретики щодо особливостей складання ТТН в розглядуваних ситуаціях.

Тому, на наш погляд, залежно від особливостей кожної конкретної ситуації підприємство встановлює власний порядок складання ТТН.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024463
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202496
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191