• Посилання скопійовано

Чи може ФОП – платник ЄП ІІ групи продавати воду через торгові автомати на ринку?

ФОП – платник ЄП ІІ групи хоче торгувати водою через автомати і щоб не обладнувати їх РРО, хоче поставити їх на ринках і перейти на І групу ЄП. Чи можна вести цю діяльність на ЄП І групи? Чи потрібно вказувати перелік всіх адрес, де буде встановлений водомат, в графу «місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи? Чи подавати форму №20-ОПП?

Відповідно до пп. 291.4 ПКУ, перша група – це фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Торгівля на ринках врегульована Правилами торгівлі на ринках, затвердженими спільним наказом Мінекономіки, МВС, ДПА та Держстандарту від 26.02.2002 р. №57/188/84/105.

Відповідно до пп. 13 Правил торгівлі  на ринкахторговельне місце – це площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. Розмір торговельного місця визначається в правилах торгівлі на ринках, що затверджуються відповідно до законодавства.

Згідно з п. 16 Правил торгівлі на ринках на торговельному місці, продавця (фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності) установлюється табличка із зазначенням його прізвища, імені та по батькові, номера свідоцтва про державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності та назви органу, що здійснив цю реєстрацію, прізвища, імені, по батькові його продавця, а також розміщується копія патенту за фіксованим розміром податку чи копія свідоцтва про сплату єдиного податку та копія ліцензії у разі здійснення господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню. Продавець повинен мати при собі, зокрема, документи про сплату ринкового збору та послуг ринку; належним чином оформлену особисту медичну книжку в разі продажу продовольчих товарів (для суб'єктів підприємницької діяльності); копії документів, що підтверджують якість та безпеку продукції та товарів.

Також передбачено, що за право займання торговельного місця на ринку справляється ринковий збір у порядку, визначеному законодавством (п. 18 Правил торгівлі на ринках).

Отже, торгівля на ринках передбачає, що ФОП 1 групи може особисто (адже він не має права наймати працівників) торгувати на ринку з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. Слово «тощо» означає, що цей список не вичерпний, тож виникає питання, чи можна торгувати водою через вендингові автомати.

Вендингова торгівля врегульована іншим документом – Правилами роботи дрібнороздрібної торговельної мережі від 08.07.1996 р. №369Пунктом 3 Правил №369 визначено, що продаж товарів здійснюється через:

  • пункти некапітальної забудови - кіоски, ларі, ларки, палатки, павільйони для сезонного продажу товарів, торговельні автомати;
  • засоби пересувної мережі - автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо.

Як бачимо, торговельні автомати належать до пунктів некапітальної забудови. Відповідно до п. 16 Правил №369 розміщення пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі здійснюється суб'єктом господарювання відповідно до вимог Земельного кодексу України та законодавства про благоустрій населених пунктів, планування та забудову територій, санітарного та епідемічного благополуччя населення, пожежну охорону, державну автоінспекцію та архітектуру.

З вищезазначених положень випливає висновок, що торговельний автомат не належить до торговельних місць на ринках.

Також торговельний автомат – це не торговельний об’єкт, а спеціалізоване обладнання (технічний засіб) через який здійснюється роздрібна торгівля та який може розміщуватися як у торговельному об’єкті, так і поза його межами. Для розміщення торговельного автомата його власник, орендар чи користувач зазвичай укладає договір оренди площі, де буде розміщено торговельний автомат. Якщо автомат планується розмістити на ринку, то потрібно буде укласти договір оренди потрібної площі з адміністрацією ринку та сплачувати орендну плату, а не ринковий збір.

На нашу думку, це буде додатковим аргументом на користь того, що торговельний автомат не є торговельним місцем на ринку – адже автомат буде розміщений на орендованій площі окремо від торговельних місць цього ринку.

Отже, ми вважаємо, що ФОП І групи ЄП не може торгувати товарами через торговельні автомати. Сенс 1 групи платників ЄП полягає в тому, що це мінімальний розмір бізнесу, який може вести одна людина особисто – або особисто торгувати товарами на ринку, або особисто надавати побутові послуги населенню.

Оскільки нормами ПКУ не врегульоване використання торговельних автоматів платниками єдиного податку, пропонуємо також звернутись до податківців за наданням ІПК з питання, чи можна ФОПу І групи ЄП вести торгівлю товарами через торговельні автомати на ринках. Не виключено, що податківці нададуть позитивну відповідь, і тоді можна буде діяти на підставі отриманої ІПК. Але в майбутньому може статися так, що перевіряючі не погодяться з такою ІПК і поставлять під сумнів перебування ФОП на 1 групі ЄП, переведуть його на загальну систему з дати початку торгівлі через автомати і донарахують ПДФО, ВЗ та ЄСВ за правилами загальної системи. Звертаємо увагу, що платник податків звільняється від штрафів та інших санкцій за порушення норм ПКУ, якщо він діяв відповідно до наданої йому ІПК (пп. 112.8.2 ПКУ), але не звільняється від сплати донарахованих податків – див. ст. 53 ПКУ: «платник податків та/або податковий агент, які діяли відповідно до податкової консультації, не звільняються від обов’язку сплати податкового зобов’язання, визначеного цим Кодексом».

Тож чи вести торгівлю через автомати на І групі ЄП – вирішувати самому платнику. З обережної точки зору краще цього не робити. Якщо ФОП вирішить ризикнути і організувати вендингову торгівлю на І групі ЄП, то:

  • В заяві про застосування спрощеної системи оподаткування при обранні І групи ЄП варто вказати перелік всіх адрес, де буде встановлений торговельний автомат. Якщо адреси розміщення автоматів будуть змінюватися, потрібно буде також вносити зміни у заяву.
  • На нашу думку, торговельний автомат не підлягає відображенню у формі № 20-ОПП, оскільки такого об’єкта немає у Довіднику типів об'єктів оподаткування, про появу (зміну) яких необхідно повідомляти податкову за формою №20-ОПП. Проте там є «торгівельне місце», код 680. Питання, чи показувати торговельний автомат як «торговельне місце» у формі № 20-ОПП, також можна задати податківцям у запиті на ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024551
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024103
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202468
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202468
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024194