• Посилання скопійовано

Форма №20-ОПП на передачу в суборенду частини орендованого приміщення

Підприємство орендує склад. Подали форму №20-ОПП: код ознаки – 1; тип об'єкта – 468; найменування - нежитлові приміщення; ідентифікатор об'єкта – 46800002; стан об'єкта – 8; вид права - 8. Зараз частину приміщення здали в суборенду. Як виокремити цю частину та заповнити форму №20-ОПП?

Форма №20-ОПП на отримання в оренду

Форма №20-ОПП «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» наведена в додатку 10 до Порядку №1588. Особливості подання і заповнення форми наведені в п. 8.1 – п. 8.8 Порядку № 1588 і в додатку «Пам’ятка для заповнення…» до форми № 20-ОПП, який наведено на звороті цієї форми.

Дивимося в Пам’ятку.

Код ознаки «1» (в колонці 2 розділу 3 форми №20-ОПП) - це первинне надання інформації про об’єкти оподаткування.

Тип об’єкта «468» (в колонці 3 розділу 3 форми №20-ОПП) - це склад. Тип об’єкта визначається згідно з Довідником типів об’єктів оподаткування, який розміщується на сайті ДПС.

Найменування приміщення (в колонці 4 розділу 3 форми №20-ОПП) – «нежитлові приміщення». В Пам’ятці не наведені рекомендації щодо того, як заповнювати цей показник. На наш погляд, слід наводити те найменування, яке наведено у відповідних документах (договір оренди тощо) Якщо підприємство орендувало склад, то потрібно так і написати – «Склад». Хоча «нежитлове приміщення», на наш погляд, також не буде помилкою.

Ідентифікатор об'єкта (в колонці 5 розділу 3 форми №20-ОПП) – «46800002». Згідно Пам’ятки, ідентифікатор складається з двох частин. Перша – тип об’єкта. Друга – номер, яким містить п’ять знаків. Якщо встановлено ідентифікатор «46800002» (склад під номером 2), можна припустити, що ще є «46800001» (склад під номером 1). Але не буде порушенням, якщо складу 1 немає, а є тільки один, з ідентифікатором «46800002».

Стан об'єкта (в колонці 9 розділу 3 форми №20-ОПП) – «8». Згідно Пам’ятки, це об’єкт, який орендується.

Вид права (в колонці 10 розділу 3 форми №20-ОПП) – «8». Згідно Пам’ятки, це право короткострокового користування, оренди або найму. Тобто, це оренда строком не більше року. 

Якщо ж оренда строком більше року, потрібно зазначати вид права – «7» (право довгострокового користування або оренди».

Якщо підприємство орендувало склад на строк не більше року, то форма №20-ОПП заповнена правильно. 

Якщо ж строк оренди більше року, то в колонці 10 вид права має бути «7», а не «8». В такому разі слід виправляти інформацію про оренду. 

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (116.11): «Як СГ здійснити самостійне виправлення помилок у повідомленніза ф. № 20-ОПП, в тому числі у графах 6 – 7 «Територіятериторіальної громади, де знаходиться об’єктоподаткування»?».

ДПС зазначає, що потрібно подати повідомлення за ф. № 20-ОПП з виправленою інформацією (оновленою) інформацією, у графі 2 «Код ознаки надання інформації» розд. 3 проставляється значення «3» – зміна відомостей про об’єкт оподаткування». При цьому таке повідомлення подається разом з супровідним листом, в якому зазначаєтьсяфакт виправлення помилок у відомостях про об’єктоподаткування.

Всі інші рядки заповнюються правильними показниками. 

Якщо підприємство буде виправляти, то, на наш погляд, потрібно буде виправити і назву, зазначивши ту назву, яка наведена у договорі оренди, первинних документах на передачу в оренду складу.

 

Передача в оренду частини складу

Яким чином заповнювати форму №20-ОПП в цій ситуації, в Порядку №1588 і в Пам’ятці нічого не сказано.

Але з цього приводу читаємо відповідь ДПС на питання в ЗІР (116.11): «Чи подає СГ – власник нерухомого майна повідомлення за ф. № 20-ОПП у разі надання в орендучастини приміщень (окремих кімнат, офісів, квадратних метрів)?».

ДПС відповідає, що форма №20-ОПП подається.

Застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування (наприклад, якщоподається інформація про об’єкти оподаткування – офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісномуцентрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин). 

Якщо в оренду надаються однотипні об’єкти оподаткуванняза різним місцезнаходженням, інформація у повідомленні за ф. № 20-ОПП відображається по кожному об’єктуокремо.  Принцип укрупнення інформації не застосовуєтьсяпід час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідномудержавному органі з отриманням відповідногореєстраційного номера (наприклад, у повідомленні за ф. №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такійземельній ділянці).

З наведеного можемо зрозуміти, що якщо підприємство передає в суборенду частину складу, в колонці 4 «Найменування» воно однаково зазначає всю назву орендованого об’єкта (склад, нежитлове приміщення тощо). 

Інші колонки розділу 3 форми №20-ОПП, на наш погляд, заповнюються таким чином:

  • код ознаки надання інформації (колонка 2) – «1»(первинне надання інформації);
  • тип об’єкта оподаткування (колонка 3) – «468» (склад). Оскільки застосовується принцип укрупнення, то при наданні в суборенду частини складу, заначається тим всього об’єкта;
  • ідентифікатор об’єкта (колонка 5) - «46800003» і так далі. Тобто, кожній переданій в суборенду частині присвоюється окремий номер;
  • стан об’єкта оподаткування (колонка 9) – «9» (здається в оредну);
  • вид права на об’єкт (колонка 10) – «7» чи «8», залежно від строку оренди переданої в суборенду частини складу. Тут має стояти той самий вид права, що і в початковій формі №20-ОПП, поданій на оренду складу.

Всі інші показники форми №20-ОПП заповнюються в загальному порядку (територія, де знаходиться об’єкта, місцезнаходження тощо).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024557
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024104
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202468
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202468
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024194