• Посилання скопійовано

Чи переуточнювати декларацію з плати за землю в районі бойових дій?

Філія підприємства у м. Нікополь, який включено до Переліку тергромад в районі бойових дій, затвердженого Наказом №75. Підприємство уточнило декларацію з плати за землю. Але Наказ №75 скасовано Наказом №309, де в Переліку вже немає Нікопольської громади. Чи потрібно відновлювати нарахування податку за 2022 рік?

На наш погляд, так, потрібно. І ось чому:

В пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ зазначено, що тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки(земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії аботимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Тобто, зазначена норма щодо ненарахування і несплати плати за землю стосується земельних ділянок, які, серед іншого, розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Перелік таких територій має визначити КМУ. Але КМУ такого переліку не визначав. Тому скористатися цією нормою поки що немає підстав. А Наказ №75, яким користувалося підприємство, видано не КМУ, а Мінреінтеграції. 

Як сказано в самому Наказі, його видано відповідно до абз. 9 пп. 3 Порядку №332п. 2 постанови КМУ № 952 «Про внесення змін до Порядку проведення електроннихаукціонів для продажу об’єктів малої приватизації та визначення додаткових умов продажу».

Тобто, цей Наказ не має відношення до норми пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Таким чином, на наш погляд, немає підстав скористатися нормами цього Наказу з метою уточнення показників декларації з плати за землю за 2022 рік та несплати плати за землю.

До речі, на думку ДПС, і Перелік, затверджений Наказом №309 також не можна використовувати для потреб пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ. Про це ми писали, приміром, тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024186
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202436
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202442
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202443
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202489