• Посилання скопійовано

Подання форми № 20-ОПП на придбаний автомобіль і переданий для воєнних потреб

Як правильно заповнити форму № 20-ОПП, якщо підприємство придбало автомобіль і відразу передало його до військкомату для воєнних потреб

Загальні підстави подання форми № 20-ОПП

Відповідно до п. 8.4 Порядку № 1588 у повідомленні за формою № 20-ОПП надається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є:

  • власними,
  • орендованими або
  • переданими в оренду.

Якщо підприємство придбало автомобіль, то воно має подати до податкової у формі № 20-ОПП інформацію про набуття власності на такий автомобіль.

Якщо далі цей автомобіль передано до військкомату, потрібно знову подати інформацію про цю подію до податкової за формою № 20-ОПП.

Тобто, потрібно подати дві форми № 20-ОПП:

  1. спершу з інформацією про набуття права власності на автомобіль;
  2. а після прийняття першої форми подати другу - з інформацією про передачу автомобіля.

Подібну відповідь дає і податкова на питання в підкатегорії 116.11 ЗІР: «Чи необхідно платнику податків подавати повідомлення за ф. № 20-ОПП якщо відчуження об’єкта оподаткування або об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням відбувається протягом 10 робочих днів після їх придбання?».

 

Перша форма № 20-ОПП з інформацією про набуття права власності на автомобіль

Дивимося Пам’ятку для заповнення розділу 3 Повідомлення за формою № 20-ОПП, яка наводиться в додатку до цієї форми.

Графа 2 «Код ознаки надання інформації» - ставимо код «1» (первинне надання інформації про об’єкти оподаткування).

Графа 3 «Тип об’єкта оподаткування» - заповнюємо згідно з довідником типів, оприлюдненим на сайті податкової.

Код для автомобіля – «20». Цей код і записуємо в графу 3.

Графа 4 «Найменування об’єкта оподаткування». Записується найменування автомобіля.

Графа 5 «Ідентифікатор об’єкта оподаткування». Це числове значення, яке складається з коду типу об’єкта оподаткування та внутрішнього ідентифікатора, прийнятого самою особою, що складається з 5-ти знаків. Всього має бути 8-м знаків.

Наприклад, якщо у підприємство один автомобіль, то внутрішній ідентифікатор може бути «00001». Таким чином, ідентифікатор для заповнення графи 5 – «02000001».

Графи 6 та 7 «Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ, де знаходиться об’єкт оподаткування».

Дивимося відповідь податкової на питання в підкатегорії 116.11 ЗІР: «Яка інформація зазначається у графі «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» розд. 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП, якщо ЮО придбала (орендує) транспортний засіб для службового користування?».

Податкова відповідає, що тут зазначається адреса місцезнаходження транспортного засобу.

На наш погляд, якщо підприємство придбало автомобіль і відразу передало його до військкомату, тут слід зазначити код за КОАТУУ (в графі 6) та область, район, населений пункт (в графі 7) місцезнаходження підприємства.

Графа 8 «Місцезнаходження об’єкта оподаткування (вулиця, номер будинку/офісу/квартири)». Адреса місцезнаходження підприємства.

Графа 9 «Стан об’єкта оподаткування».

На наш погляд, слід зазначити – «1» (готується до введення в експлуатацію».

Графа 10 «Вид права на об’єкт».

Якщо підприємство придбало автомобіль, отримавши право власності на нього, тут зазначається «1» (право власності).

Графа 11. В цій графі ставиться помітка («V» або «+»), якщо автомобіль береться на облік за неосновним місцем обліку – за місцезнаходженням автомобіля. Така помітка ставиться, якщо місцезнаходження в графах 6 – 8 не збігається з місцезнаходженням підприємства.

Графа 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)».

Тут зазначається номер кузова транспортного засобу – для легкового автомобіля; номер шасі транспортного засобу – для вантажного автомобіля та причепа. Саме така відповідь податкової на питання в підкатегорії 116.11 ЗІР: «Які особливості заповнення розділу 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП ЮО, яка придбала (орендує) один або декілька транспортних засобів для своїх господарських потреб та/або потреб відокремленого підрозділу (філії) (в тому числі за принципом «укрупнення» інформації)?».

 

На яких підставах автомобіль може передаватися до військкомату

Автомобіль може примусово відчужуватися згідно з нормами Закону № 4765 (Закон України від 17.05.2012 р. № 4765-VI «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану»).

Примусове відчуження майна - позбавлення власника права власності на індивідуально визначене майно, що перебуває у приватній або комунальній власності та яке переходить у власність держави для використання в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану за умови попереднього або наступного повного відшкодування його вартості (п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону № 4765).

Примусове відчуження здійснюється з повним відшкодуванням вартості відчуженого майна – попереднім чи наступним (ст. 3 Закону № 4765).

А може тимчасово залучатися на виконання військово-транспортного обов’язку, що встановлено ст. 6 Закону України від 21.10.1993 р. № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Положенням про військово-транспортний обов’язок, затвердженим Постановою КМУ від 28.12.2000 р. № 1921.

У разі тимчасового залучення автомобіль залишається у власності підприємства і з правової точки зору передається у позичку (так звану безоплатну оренду).

Про особливості цих двох варіантів передачі автомобіля ми писали, приміром, тут.

Якщо автомобіль відчужується, у формі № 20-ОПП потрібно показати припинення права власності. Якщо автомобіль тимчасово залучається, у формі № 20-ОПП показують передачу в користування.

 

Друга форма № 20-ОПП з інформацією про передачу автомобіля

Якщо автомобіль відчужується і підприємство втрачає право власності на нього.

Графа 2. Зазначається «3» (зміна відомостей про об’єкт оподаткування).

Графа 9. Зазначається «6» (об’єкт відчужений/повернутий власнику).

Графа 11. Не заповнюється.

Всі інші графи заповнюються так само, як і в першій формі.

Якщо автомобіль передається до військкомату тимчасово.

На наш погляд, потрібно зазначати:

  • в графі 2 - «3» (зміна відомостей про об’єкт оподаткування);
  • в графі 9 - «9» (здається в оренду). Звісно, що тимчасове залучення автомобіля на виконання військово-транспортного обов’язку не є передачею в оренду. Але серед 10 кодів, які можуть зазначатися в графі 9, код «9» (здається в оренду) найбільше підходить для розглядуваної ситуації;
  • графа 11 – не заповнюється;
  • всі інші графи заповнюються так само, як і в першій формі.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024184
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202435
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202442
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202443
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202477