• Посилання скопійовано

Працівник-особа з інвалідністю у відпустці без збереження та Звіт №10-ПОІ

На підприємстві працює 1 особа з інвалідністю. З березня 2022 р. і до тепер цей працівник знаходиться у відпустці без збереження зарплати та планує її оформляти до закінчення воєнного стану. Зарплата нарахована тільки за січень-лютий 2022 р. Чи врахує Фонд цю особу як працевлаштовану при заповненні Звіту №10-ПОІ за 2022 рік?

Підприємства один раз на рік, не пізніше ніж 1 березня року, наступного за звітним, повинні подавати до Фонду Звіт №10-ПОІ про виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Такий норматив розраховується на підставі даних про середньооблікову кількість штатних працівників (пп. 3.2.5 та 3.2.6 Інструкції №286). Середньооблікова кількість штатних працівників, своєю чергою, розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників, які мають уточнюватися відповідно до наказів про прийняття, переведення працівника на іншу роботу та припинення трудового договору.

Саме тому спочатку потрібно правильно розраховувати середньооблікову кількість штатних працівників за кожен день.

Облікова кількість штатних працівників за кожен день має відповідати даним табеля, на підставі якого визначається кількість працівників, які з’явились або не з’явилися на роботу. Для розрахунку цього показника враховуються всі категорії працівників облікового складу, зазначені в пп. 2.4 та пп. 2.5 Інструкції №286, окрім працівників, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства.

Так, відповідно до пп. 2.5.7 Інструкції № 286 в облікову кількість працівників включаються також працівники, які перебувають у відпустках без збереження заробітної плати за згодою сторін та в інших випадках, передбачених законодавством.

Таким чином, при розрахунку нормативу враховується працівник - особа з інвалідністю, яка перебуває у відпустці без збереження заробітної плати на час воєнного стану, та відображається у Звіті №10-ПОІ.

Тому і Фонд визнає таку особу, на час подання Звіту №10-ПОІ, як працевлаштовану у певного роботодавця за основним місцем роботи. Оскільки особи з інвалідністю, які є зовнішніми сумісниками, у розрахунок квот не входять.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»