• Посилання скопійовано

Відображення поновлення на роботі в об’єднаній звітності

Як відобразити в об'єднаній звітності поновлення працівника на роботі за рішенням суду. Працівник був звільнений 03.09.2020 р. Поновлено працівника наказом від 02.08.2022 р. на посаді з 03.09.2020 р. Бухгалтером запропоновано два варіанти відображення:

Варіанти:

1. Скасувати запис про звільнення у таблиці 5 та Додатку 4ДФ через уточнюючий за ІІІ квартал 2020 р. Виключити рядок з датою звільнення з типом ознаки "1", та продублювати цей же рядок без зазначення дати звільнення з типом ознаки "0"; 

2. Додати 1 рядок з датою поновлення через уточнюючий за ІІІ квартал 2020 р. у Додаток 4ДФ та Таблицю 5 (підстава - № наказу на поновлення). 

 

Відповідь:

Роботодавець після отримання судового рішення про поновлення працівника на колишній посаді зобов`язаний негайно його виконати та відобразити в об’єднаній звітності.

Середня за час вимушеного прогулу знайде своє відображення у Додатках 1, 5 та 4ДФ об’єднаної звітності, проте в різних періодах. Розглянемо детально.

 

Додаток 1

Середня за час вимушеного прогулу відображається у Додатку 1 у місяці її нарахування. Причому не загальною сумою, а з розбивкою за місяцями, що припали на весь період вимушеного прогулу з зазначенням, за який місяць нараховано середній заробіток працівнику, кількість календарних днів, протягом яких він перебував у трудових відносинах у такому місяці (оскільки вважається, що його не було звільнено і він далі перебував у трудових відносинах із працедавцем), суму нарахованого на нього ЄСВ. Також обов’язково в графі 9 потрібно поставити код типу нарахувань «1». При цьому не має значення, повні чи неповні місяці припадають на період з дати звільнення по день поновлення. Кожен місяць враховуємо як одиницю. ЄСВ нараховується тому, що ця виплата входить до фонду додаткової заробітної плати як плата за невідпрацьований час (пп. 2.2.12 Інструкції №5) та є об’єктом для нарахування ЄСВ (абз. 1 п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ). 

Звертаємо увагу, що при зазначенні інформації по середній у рядку за серпень 2022 не потрібно зазначати у графі 9 код типу нарахувань «1», оскільки це звітний місяць кварталу.

Наприклад, якщо у серпні 2022 нараховано середню в сумі 300000 грн, то щомісячна сума у Додатку 1 за період з вересня 2020 по серпень 2022 зазначатиметься 12500 грн (300000 грн : 24 місяці).

У випадку, якщо розподілена сума середньої за місяць становитиме менше МЗП, роботодавець має провести доплату ЄСВ до мінімального розміру. Різниця між МЗП та нарахованою середньою заноситься в графу 18, а в графі 20 зазначається нарахована на неї сума ЄСВ. При цьому у графі 9 (минулі періоди) зазначається код типу нарахувань «2», а не «13»!

 

Додаток 5

Зважаючи на те, що звільнення працівника відбулося 03.09.2020 р., то виправлення в Додатку 5 Об’єднаної звітності потрібно виправити через уточнюючий розрахунок, щоб скасувати дату звільнення. Для цього потрібно в Об’єднаній звітності за 3 квартал 2020 року сформувати додаток 5, в якому вказати помилковий рядок (з датою звільнення) та у графі 20 поставити ознаку «1» - рядок на вилучення.

Другого рядка з ознакою «0» - на введення рядка вносити не потрібно, оскільки в даному випаду потрібно анулювати інформацію про звільнення, ніби її і не було.

 

Додаток 4ДФ

Виправлення в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності також здійснюється через уточнюючий розрахунок для скасування дати звільнення. Для цього потрібно в об’єднаній звітності за 3 квартал 2020 року, разом з додатком 5 подати додаток 4ДФ. В додатку 4ДФ потрібно буде вказати два рядки:

  • перший – зазначається помилковий рядок (з датою звільнення), та у графі 10 проставляється ознака «1» - рядок на вилучення;
  • другий – прописується та ж сама інформація, але без дати звільнення, з зазначенням у графі 10 ознаки «0» - на введення рядка.

Зазначимо, що при поданні об’єднаної звітності з типом «Уточнюючий» з додатками 5 та 4ДФ рядки з 07 по 110 титульної сторінки не заповнюються. Заповненню підлягають рядки 064 та 065.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202443
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024566
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414
  • Бухгалтер без права підпису: чи подавати ф. №1-ОПП?
    На новоствореному підприємстві є директор (наймана особа), головного бухгалтера немає і в податкову дані не подавалися, що директор буде головним бухгалтером. Прийняли бухгалтера без права підпису. Але директор підписує всі звіти та банківські платіжки. В цьому є якесь порушення? Якщо є, то як це виправити?
    04.04.20241 9692
  • Маєте акцизний склад та ліцензію на зберігання пального для власних потреб: як звітувати?
    Підприємство отримало ліцензію на зберігання пального для власних потреб на акцизному складі, є платником акцизного податку. Які звіти та довідки необхідно подавати?
    03.04.2024517