• Посилання скопійовано

ФОП на ЗСО є найманим працівником: відображення зарплати в декларації

З 01.12.2021 р. отримано витяг про перехід на ФОПа, платника ЄП II групb. Перебуваючи на ЗСО, ФОП дохід за листопад не отримував, тільки зарплату за жовтень як найманий працівник. ЄСВ сплачено роботодавцем за основним місцем роботи. Чи потрібно в декларації про доходи наводити зарплату за рік, враховуючи, що в листопаді діяльність не проводились і доходи не отримувались?

Відповідно до пп. 164.2.1 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді зарплати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Отже, ФОП на ЗСО показують у декларації всі доходи за рік, і ті, що отримані від підприємницької діяльності, і ті, що отримав як фізособа: зарплату, кошти від продажу квартири, гаража чи автомобіля, іноземні та інші доходи.

Тож, якщо протягом року ФОП отримував непідприємницькі доходи, то у розділі ІІ декларації про майновий стан і доходи у рядку 10.1 зазначається сума отриманої заробітної плати та суми утриманих та сплачених роботодавцем (податковим агентом) ПДФО та ВЗ. Суми, що вказані в цьому рядку, переносяться до рядка 10, в якому акумулюється загальна сума доходу.

У рядку 12 Розділ ІV «Загальна сума річного доходу» зазначається загальна сума річного доходу (рядок 10 + рядок 11).

При цьому додатки до декларації про майновий стан і доходи не заповнюються і не подаються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»