• Посилання скопійовано

Дохід та ПФД ФОПу в ф. №1ДФ показано одним рядком: як виправити?

Помилково у ф. №1ДФ за 4 квартал 2020 р. відображено нарахування та виплату доходу ФОП за ознакою «157», а треба частину виплати відобразити як ПФД, надану ФОПу від Товариства. За якою ознакою доходу показати в Додатку №4ДФ надану ФОПу ПФД, а також чи потрібно відображати суми ПФД, які ФОП повертає за цими договорами?

Згідно з пп. 165.1.31 ПКУ, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається основна сума поворотної фінансової допомоги, надана платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку.

Відповідно до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку №4, основна сума поворотної фінансової допомоги, яка надається суб’єктом господарювання фізособі – підприємцю або фізособі, відображається у Додатку 4ДФ під ознакою доходу «197», а  сума поворотної фінансової допомоги, яка повертається фізособі – підприємцю або фізособі, відображається у Додатку 4ДФ під ознакою доходу «153».

Аналогічну думку з цього питання висловлює ДПС у Волинській області.

Отже, якщо підприємство видало поворотну фінансову допомогу підприємцю, то у місяці надання вона потрапить до Додатку 4ДФ. Дана сума зазначатиметься в графах 3а і 3 за ознакою доходу «197». Повернення підприємцем ПФД в Додатку 4ДФ не відображатиметься.

Із запитання випливає, що підприємством допущено помилку в частині відображення у ф. №1ДФ за 4 квартал 2020 р. суму ПФД та доходу ФОП одним рядком у сумі нарахованого та виплаченого доходу ФОП за ознакою доходу «157». Для того, щоб виокремити суму наданої підприємцю ПФД потрібно подати об’єднану звітність з типом «Уточнюючий» у складі Додатку 4ДФ за відповідний місяць кварталу, що підлягає уточненню.

В табличні частині Додатку 4ДФ для виправлення помилки потрібно заповнити три рядки:

  • 1-й рядок: зазначається рядок, з інформацією, яка підлягає уточненню із зазначенням ознаки доходу «157». При цьому у графі 10 – зазначається однака доходу «1» (рядок на вилучення);
  • 2-й рядок: зазначається інформація по виплаті доходу підприємцю за ознакою доходу «157» з зазначенням у графі 10 ознаки «0» (рядок на введення);
  • 3-й рядок: зазначається інформація по виданій ПФД підприємцю за ознакою доходу «197» з зазначенням у графі 10 ознаки «0» (рядок на введення).

При цьому підсумований рядок «Всього» має бути «нульовий».

Звертаємо увагу, що при поданні об'єднаної звітності з типом «Уточнюючий» рядки з 06 по 110 не заповнюються. Але мають міститися обов’язкові реквізити, визначені в рядках 01-05 та у рядку 031, а також інформацію про додатки, у яких проводились коригування, та їх кількість, тобто у даному випадку, коригувався Додаток 4ДФ, тож у рядку 064 потрібно вказати кількість додатків «1» та кількість його аркушів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.20245
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202452
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024577
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414
  • Бухгалтер без права підпису: чи подавати ф. №1-ОПП?
    На новоствореному підприємстві є директор (наймана особа), головного бухгалтера немає і в податкову дані не подавалися, що директор буде головним бухгалтером. Прийняли бухгалтера без права підпису. Але директор підписує всі звіти та банківські платіжки. В цьому є якесь порушення? Якщо є, то як це виправити?
    04.04.20241 9862