• Посилання скопійовано

Відображення податкових помилок у звітності, обліку

За результатами податкової перевірки у підприємства, платника ПДВ, податку на прибуток з податковими різницями, зняті витрати минулого року та ПК з ПДВ (використання у негосподарській діяльності). Донараховано податок на прибуток, ПДВ, штрафи і пені за заниження цих податків. Як ці операції відобразити в обліку?

Відповідь на це питання детально ми розглядали, приміром, тут.

Тут зауважимо тезисно.

Якщо податкова визнала витрати такими, що використані у негосподарській діяльності, це не означає, що таких витрат підприємство не понесло. Тобто, помилки в бухгалтерському обліку не було. А тому виправлень в бухгалтерському обліку на суму такої помилки робити не потрібно.

Внаслідок так званого  «зняття витрат» податкова донараховує податок на прибуток, штрафи, пеню. Зауважимо, що підставою для цього може бути пп. 140.5.9 ПКУ або 140.5.10 ПКУ тощо, якщо підприємство не провело відповідні коригування в декларації з податку на прибуток.

Визнані штрафи, пені відображають у складі поточних витрат, на дату їх визнання (п. 20 НП(С)БО 16) (отримання ППР, якщо він не оскаржується чи на дату закінчення процедури оскарження, якщо підприємство оскаржує ППР): Дт 948 Кт 641.

А от донарахований податок на прибуток та донараховані ПЗ з ПДВ, які стосуються минулого року, відображають в бухобліку, як виправлення помилки минулого року (див. п. 4 НП(С)БО 6), тобто, проводкою: Дт 441 Кт 641.

Відповідно до пп. 140.5.11 ПКУ на суму штрафу і пені збільшується фінрезультат до оподаткування поточного періоду. Податкова декларація з податку на прибуток минулого року не виправляється. Так само консультує податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 102.20.02 ЗІР: «Який порядок відображення в Податковій декларації з податку на прибуток підприємств результатів документальної перевірки, якою встановлено невірно визначені суми доходів, витрат, амортизаційних відрахувань за даними бухгалтерського обліку, від’ємного значення об’єкта оподаткування за минулі звітні (податкові) роки, та виправлення помилок у фінансовій звітності за результатами такої перевірки?».

Донараховане ПЗ з ПДВ у декларації з ПДВ не відображається (див., приміром, ІПК ДПСУ від 17.03.2020 р. № 1096/6/99-00-04-01-03-06/ІПК).

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»